DOMAINE DE VILLENEUVE CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE “LES VIEILLES VIGNES”

Châteauneuf-Du-Pape „Les Vieilles Vignes“ 2013 disponuje neuvěřitelnou strukturou plnou energie. Je to smyslné a svěží suché červené víno s velkou elegancí. Zosobňuje čistotu, přesnost v aromatech a místo, odkud pochází. Hodně ho ovlivňuje charakter půdy a klimatické podmínky. Sklízí se ručně, hrozny se pečlivě třídí, destemování závisí na ročníku, lisování se provádí vertikálním lisem, který umožňuje plnou kontrolu kvality a přesnost výsledného vylisování šťávy. Spontánní fermentace a macerace probíhají 15–20 dní v padesátihektolitrových vykachlovaných cementových tancích. Poté 90 % vína zraje v těchto tancích a zdokonaluje se po dobu 18–24 měsíců na ušlechtilých kalech, aby se udržely ovocitost a svěžest vína, a zbylých 10 % zraje a zdokonaluje se po dobu tří let na ušlechtilých kalech v tzv. demi-muids, 600litrových francouzských dubových tancích. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace.

Místo původu: Francie, Orange, jižní část údolí Rhôny, vesnička Villeneuve
Vinařství: Domaine De Villeneuve
Biodynamický certifikát: Biodyvin
Biologický certifikát: Ecocert
Označení: Châteauneuf-du-Pape AOC je první vinné označení Francie, které vzniklo už v roce 1936
Barva: intenzivní rubínově červená
Odrůda: 70 % Grenache Noir (červené hroznové víno, jedno z nejstarších ve Francii, velmi silné), 16 % Mourvedre (je to méně známá, ale základní odrůda jižní části údolí Rhôny, dává velmi krásná těžká vína s nezaměnitelnou aromatikou), 8 % Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie, díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami), 4 % Cinsault (červené hroznové víno, intenzivní s velmi jemnou tříslovinou), 2 % Clairette (jedna z nejstarších bílých odrůd, jejíž víno je jemné a velmi dobré)
Vinice: s průměrným věkem 60 let a rozlohou 8,4 hektaru, obdělávaných podle biodynamických kritérií, sklízí a třídí se ručně s použitím tří selekcí hroznů: 1. přímo z keře, 2. na velkém stole na vinici a 3. na vibrujícím stole u vchodu do sklepa 
Půda: vápencový jíl neboli slín s typickými povrchovými „galets roules“ – bílými až načervenalými oblázky pocházejícími z ložisek doby ledové a z nánosových ložisek řeky Rhôny. Kameny zajišťují, že i přes noc půdu a kořeny révy zahřívá teplo získané během dne
Roční produkce: cca 12 000 lahví
Chuť: plná, krásně vyvážená, bohatá, velmi svěží, ovocná s dotekem minerálů a chutných tříslovin a úžasnou kořenitou hloubkou s harmonickým, dlouhotrvajícím závěrem s květinovými a minerálními tóny
Vůně: po provzdušnění komplexní s náznaky červených květin a lesního ovoce, černých oliv a středomořských křovin s jemnými pikantními tóny
Párování s jídlem: hodí se skvěle ke všem druhům klasických masových pokrmů, telecím, vepřovým, hovězím, jehněčím, kachním, zvěřině, pečenému kuřeti i uzeninám, asijským pokrmům, tuňákovým pokrmům, houbovým těstovinám, lilku a rajčatům a k plnotučným nepikantním sýrům
Doporučená teplota při podávání: 15,5–18 °C – chladná, téměř sklepní teplota dodá vínu úžasnou svěžest. Doporučujeme karafovat mladší ročníky 60–120 min. před podáváním, aby se projevily všechny vůně a zjemnila chuť; starší ročníky stačí dekantovat jen kvůli odstranění přírodního sedimentu, který je v pořádku.