FRANCOUZSKÝ KOLÁČ S HRUŠKOU, SMETANOU A OSTRUŽINAMI

Rychlejší a chutnější koláč, než je tenhle neznám. Dělám ho již pár let a dle chuti a sezóny měním ovoce, které do něj dávám. Nejradši ho ale mám s hruškou a naposledy, když jsem ho pekla, dostal ještě šlehačkovou peřinu, pár ostružin a pražených mandlí navíc. A to proto, že v den, kdy jsem se do něj pustila, se u mě objevila kamarádka a jen ten mimochodem utrousila, že má narozeniny. Po průzkumu lednice, jsem zjistila, že mám smetanu a ostružiny, a tak jsem tenhle ultra jednoduchý koláč pozvedla na slavnostní úroveň. Nakonec i dárek jsem rychle vymyslela…nechala jsem si její holčičky doma na přespání, aby si se svým mužem mohla užít narozeninový večer. Radost měly moje holky, i kamarádka a samozřejmě nejvíc já. Korpus na koláč peču dle Hanky Michopulu, která ho zase má od francouzské blogerky Clotilde a tak to krásně jede dál… 🙂 Já koláč jen méně sladím a používám špaldovou a mandlovou mouku, ale klidně si ho udělejte sladší a s moukou obyčejnou. Je to jen na vás.

INGREDIENCE:

130 G MÁSLA

50 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

30 G MANDLOVÉ MOUKY (nebo mletých mandlí)

1 SÁČEK KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU BEZ FOSFÁTŮ

¼ LŽIČKY SOLI

1-2 HRUŠKY (záleží na velikosti)

2 VEJCE

120 G TŘTINOVÉHO CUKRU

SMETANA NA ŠLEHÁNÍ 40%

OSTRUŽINY

OPRAŽENÉ PLÁTKY MANDLÍ

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 180°C. Formu na dort nebo hlubší koláčovou formu vymažte máslem. Zbývající máslo rozpusťte a nechte trochu zchladit. Špaldovou a mandlovou mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo a smíchejte se suchými ingrediencemi. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájené na osminky rozložte dokola po dně vymazané formy. Těsto přelijte přes hrušky a dejte péct na 40 minut do trouby. Upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud špejle vyleze suchá, máte hotovo.

Nechte koláč vychladnout. Před jeho podáváním ušlehejte smetanu, kterou navrstvěte na povrch koláče. Ozdobit ho můžete opraženými plátky mandlí a ostružinami.