VIŠŇOVÁ BUBLANINA S MANDLEMI A LIKÉREM GRAND MARNIÉR

Je vůbec někdo, kdo jako dítě nejídával bublaninu? U nás to bylo jasně rozdělené. Babičky dělaly kynutá těsta a maminka upřednostňovala pečení s práškem do pečiva. Já měla vždy raději kynuté koláče a buchty, protože v nich převažovalo ovoce nebo jiná náplň nad těstem. Stejně tak to má můj Jakub, takže když jsem navrhla, že zkusím udělat rychlou bublaninu, tak jsem v něm žádné nadšení nevzbudila. Doma se nám prohýbá višeň pod svojí úrodou, marmelády jsem již nadělala, závin už také párkrát byl, a jelikož se višně i třešně stejně hodí nejvíce do bublaniny, tak na ní musela přijít řada. Pustila jsem se tedy do ní s vidinou, že nesmí být nudná, suchá a ovoce vidět jen z rychlíku. Vzhledem k tomu, že celou půlku snědl můj muž sám, se bublanina přesunula do škatulky oblíbených moučníků.

INGREDIENCE:

220 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

1 SÁČEK PRÁŠKU DO PEČIVA BEZ FOSFÁTŮ

80 G MANDLOVÉ MOUKY

200 ML KEFÍRU

100 G MÁSLA

3 VEJCE

½ LŽIČKY VANILKY

KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU

2-3 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER

650 G VIŠNÍ (nebo jiného ovoce)

POSTUP:

Změklé máslo ušlehejte s cukrem do husté pěny, pak přidejte vejce, a ještě třete do pěny, aby bublanina byla krásně nadýchaná. Poté k pěně přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandlovou mouku, kefír, vanilku, nastrouhanou citrónovou kůru a likér Grand Marniér. Pokud jste nesehnali mandlovou mouku, můžete si ji sami vyrobit rozmělněním mandlí najemno v sekací nádobce klasického nebo tyčového mixéru.

Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte do něj těsto a rovnoměrně poklaďte vypeckovanými višněmi. Posypte plátky mandlí a dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C přibližně na 30 minut.