MANDLOVÉ BEZÉ S BÍLOU ČOKOLÁDOU A PISTÁCIOVÝM KRÉMEM

Dokážete si i tu nejmenší narozeninovou oslavu představit bez dortu? Já tedy ne. Musí se foukat svíčky a přát si přání a svíčky se přeci nejlépe vyjímají na dortu. Když jsem byla malá, měla jsem nejraději dort ovocný, ale táta kupoval oříškový, protože říkal, že je lepší….Byla jsem vždy hrozně zklamaná a tak svým dětem, vlastním i nevlastním, peču dort dle jejich přání. Tentokrát jsem vytáhla z budoucího oslavence vzpomínku na úžasný dort s bílou čokoládou a pistáciemi a že recept neví, tak nemám nic vymýšlet a udělat třeba bezé, které je také výborné. Tak vznikl nápad. Bezé s pistáciovým krémem a bílou čokoládou. Bála jsem se jak to klapne, měnit fungující recepturu, ale vyšlo to přímo fantasticky. Chutnal úplně všem a rozhodně jsem ho nepekla naposledy

INGREDIENCE NA BEZÉ:

6 BÍLKŮ

1 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU 

ŠPETKA SOLI 

200 G MOUČKOVÉHO TŘTINOVÉHO CUKU 

100 G MLETÝCH MANDLÍ

200 G KVALITNÍ BÍLÉ ČOKOLÁDY S MINIMÁLNÍM OBSAHEM KAKAOVÉHO MÁSLA 30%

INGREDIENCE NA KRÉM:

500 G MASCARPONE 

600 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ 40%

100 G PISTÁCIOVÉ PASTY 

50 G NASTROUHANÉ KVALITNÍ BÍLÉ ČOKOLÁDY 

PISTÁCIE A OSTRUŽINY NA OZDOBENÍ

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 140°C. Připravte si dva pečící papíry a na každý obkreslete tužkou dvakrát talířek o průměru 20 cm s rozestupem 2 cm. Pokud se vám dva kruhy na jeden plech nevejdou, bude lepší upéct korpusy postupně. To znamená, že budete muset i sníh na bezé vyrábět na dvakrát, protože než by se vám upekla první várka korpusů, sníh by spadl. 

Vyložte si plechy papírem a pusťte se do výroby bezé. Ušlehejte bílky se solí na pevný sníh a pak postupně zašlehávejte cukr a kukuřičný škrob. Na závěr opatrně vmíchejte namleté mandle.  Předpokládám, že sníh šleháte robotem nebo tyčovým mixérem, ořechy ale zašlehávejte raději ručně. Takto připravený sníh rozdělte do středu 4 kruhů a stěrkou rozetřete do okrajů. Dejte péct do trouby přibližně na 50 minut. Upečené korpusy potřete bílou čokoládou, kterou rozpustíte ve vodní lázni. 

Ze smetany ušlehejte hutnou šlehačku a postupně přimíchávejte mascarpone, pistáciový krém a nastrouhanou bílou čokoládu. Každý korpus potřete náplní a vrstvěte na sebe. Dort pak ozdobte pistáciemi, ostružinami a hoblinkami bílé čokolády. Nejlépe chutná po pár hodinách odležení.