KYNUTÉ BUCHTY BABIČKY JIŘINKY

Moje babička pekla nejlepší buchty na světě. Možná teď kroutíte hlavou a říkáte si, že to nemůže být pravda, protože ty nejlepší dělala VAŠE babička nebo maminka. A já se s vámi nebudu přít, protože každá buchta, moje nebo ta vaše, je nejspíš opředena krásnými vzpomínkami na dětství a v tom nelze soutěžit. Nebo spíše ani není na místě soutěžit, protože v buchtách z dětství jsou zapečené emoce. Já se snažím svým dětem také vytvářet takové radostné momenty a táhnout vlákno vzpomínek a lásky od babičky, kterou nikdy nepoznaly, až do jejich žaludků. Moje holky to pak oceňují znaleckým pokyvováním: “ Ta babička Jiřinka tedy uměla péct.“ 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

500 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY BÍLÉ

70 G MÁSLA (+MÁSLO NA VYMAZÁNÍ)

NASTROUHANÁ KŮRA Z BIOCITRÓNU

50 G TŘTINOVÉHO CUKRU

250 ML MLÉKA

22 G DROŽDÍ

1 ŽLOUTEK

ŠPETKA SOLI

ŠPETKA VANILKY

POVIDLA NA PLNĚNÍ BUCHET

INGREDIENCE NA TVAROHOVOU NÁPLŇ:

250 G TVAROHU

1 ŽLOUTEK

2 SÁČKY VANILKOVÉHO CUKRU

2 LŽÍCE ROZINEK NAMOČNÝCH V RUMU

CITRÓNOVÁ KŮRA

POSTUP:

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. 

Pak si dejte rozehřát máslo a když je v tekutém stavu, tak ho přelijte do jiné nádobky, aby rychleji chladlo. Jak jste asi již pochopili kvasnice nemají rády příliš horké. 

Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Poznáte to podle bublin, které se tvoří na hladině. Přidávejte k němu postupně prosátou mouku, rozkvedlané vajíčko se špetkou soli, citrónovou kůru, vanilku a zchladlé máslo. Poté postupně přilévejte mléko a těsto pořádně promíchejte a to postupem, kdy dokola nadzvedávejte těsto ode dna nahoru. Těsto totiž potřebuje pořádně provzdušnit, aby kvasnice mohly dobře pracovat. 

Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout. Těsto by v žádném případě nemělo být na průvanu nebo na sluníčku. Já ho vždy dávám na gauč nebo postele do polštářů. 

Mezitím si můžete připravit náplň. Já mám nejraději mletý mák smíchaný s povidly, moje děti zase mají rády čistě povidlové a tvarohové. Při přípravě tvarohové náplně jen smíchejte všechny ingredience dohromady a můžete plnit.

Po hodině těsto vyndejte, roztáhněte na vál a vyválejte na placku o tloušťce přibližně centimetr. Těsto rozkrájejte na čtverečky a doprostřed každého umístěte náplň.  Poté prsty spojte všechny 4 rohy těsta a vytvořte uzlíček. V kastrůlku si rozehřejte máslo, každou buchtu v něm smočte a pak přemístěte do vymazaného pekáčku. Nechte ještě 10-15 minut dokynout. Troubu si rozpalte na 190 °C a přendejte pekáč do trouby. Po 10 minutách pečení snižte teplotu na 170 °C a dopékejte 15-20 minut dokud nejsou buchty na povrchu zlato-hnědé. Vychladlé buchty pocukrujte.