BEZOVÁ ŠŤÁVA

Myslela jsem, že jsem poslední, kdo se pustil do vaření bezové šťávy, ale když jsem se včera vracela domů s taškou plnou květů, potkala jsem paní s košíkem a nůžkami, která teprve mířila ke keřům. Bylo mi ji trochu líto, protože jsem všechna dostupná místa otrhala chvíli před ní a to jsem hóóóóóódně vysoká, takže dosáhnu hóóóóóódně vysoko. Rozmýšlela jsem se, jestli do šťávy použít pouze citróny a nebo kyselinu citrónovou. Vloni se mi totiž šťáva konzervovaná pouze bio citróny rychle zkazila a na druhou stranu se mi moc nechtělo použít něco s Éčky. Dočetla jsem se ale, že E330 neboli kyselina citrónová, je přírodní konzervační látka se skórem škodlivosti 0. Takže jsem ji použila.
Za konzultaci ohledně přípravy šťávy děkuji @bistro_topinka @eduart_bar

INGREDIENCE:

100 BEZOVÝCH KVĚTŮ

6 L VODY

6 KG SVĚTLÉHO TŘTINOVÉHO NEBO BŘEZOVÉHO CUKRU (případně půl na půl)

80 G KYSELINY CITRÓNOVÉ

2 BIOCITRÓNY

POSTUP:

Vodu v hrnci uveďte do varu, přisypte do ní cukr a krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Poté sundejte hrnec z plotny, přimíchejte kyselinu citrónovou a nechte úplně vychladnout. Bezové květy opláchněte ve studené vodě a zastřihněte jim stonky.

Citróny omyjte a nakrájejte na plátky. Květy přemístěte do větší nádoby a přelijte cukrovým svarem. Přidejte plátky citrónů a nechte jeden celý den stát na chladnějším místě. Další den šťávu přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem nebo gázou.

Šťávu přelijte do sterilních lahví, zavíčkujte a skladujte v chladu.