Máte rádi arašídové máslo? Buráková pomazánka se sice těší největší popularitě v Americe, ale já jsem ji poprvé ochutnala před 15 lety v Jižní Africe, v Kapském městě. Tam mi ji můj bývalý kolega z práce, za kterým jsem se zastavila při mých cestách, namazal klasicky na bílý toust s džemem. Byl překvapený, když jsem se nad touhle zvláštní pochoutkou rozplývala a žádala jsem o další. Očekával, že mi nebude chutnat jako většině jeho přátel z Evropy. Já si později zamilovala kombinaci arašídového másla s čokoládou, která obzvlášť vynikne v těchto křehoučkých sušenkách.
INGREDIENCE:
150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
4 LŽÍCE KAKAA
80 G KOKOSOVÉHO NEBO TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
¼ LŽIČKY JEDLÉ SODY
¼ LŽIČKY SOLI
¼ HRNKU ROZPUŠTĚNÉHO KOKOSOVÉHO OLEJE
3 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU
1 LŽIČKA VANILKOVÉHO EXTRAKTU
50 G NASEKANÉ ČOKOLÁDY 70%
30 G ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA
POSTUP:
Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem. V menší míse smíchejte všechny ingredience kromě arašídového másla a důkladně propracujte. Pokud je těsto příliš mokré, dejte ho na chvíli do lednice. Z těsta odkrojujte lžící kousky, které v dlani rozplácněte na placičku. Do středu placičky umístěte arašídové máslo a zabalte jej do těsta. V dlaních těsto poválejte do tvaru kuličky. Samozřejmě celý proces můžete dělat na vále, ale myslím, že lépe se to dělá v ruce. Kuličky umístěte na plech v dostatečných rozestupech, jelikož se těsto při pečení rozleze zpět do placiček, ale již naplněných. Sušenky pečte přibližně 10 minut.