CIZRNOVO-BRAMBOROVÁ POLÉVKA S OŘECHY

Hustá cizrnovo-bramborová polévka je moje velká kamarádka, protože díky své vydatnosti sebevědomě zastoupí plnohodnotný oběd. Já ji v době karantény dělávala docela často a přišla jsem na to, že k cizrně úžasně ladí pekanové ořechy.  S touto polévkou si můžete pohrát dle své fantazie a třeba místo brambor použít rajčata nebo přidat kari či kurkumu, případně ji dochutit smetanou. Já vám sem na blog dávám naší nejoblíbenější verzi.

INGREDIENCE:

600 G BRAMBOR

500 G UVAŘENÉ CIZRNY DO POLÉVKY

100 G UVAŘENÉ CIZRNY STRANOU

3 CIBULE ŠALOTKY 

3 STROUŽKY ČESNEKU

1,5 L ZELENINOVÉHO VÝVARU

4 SNÍTKY ROZMARÝN

2 LŽIČKY SLADKÉ PAPRIKY

1 LŽIČKA DRCENÉHO KMÍNU

1-2 LŽÍCE UMEOCTU

OLIVOVÝ OLEJ

LÍSTKY ŠPENÁTU, MANGOLDU NEBO RUKOLY

HRST PEKANOVÝCH OŘECHŮ 

POSTUP:

Oloupanou cibuli nakrájejte a poduste na olivovém oleji v hrnci, v kterém budete vařit polévku. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a až vše zezlátne přidejte kmín a papriku. Smažte ještě 2-3 minuty a poté zalijte vývarem. Pokud nemáte domácí vývar, použijte 2 kostky zeleninového vývaru a jeden a půl litru vody.

Přidejte očištěné a nakrájené brambory, cizrnu, sůl, pepř a rozmarýn omotaný potravinářským provázkem. Vařte přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.

Po uvaření vyjměte rozmarýn, dochuťte umeoctem a polévku tyčovým mixérem rozmělněte do hladka.  

Před servírováním do talíře s polévkou přidejte cizrnu, kterou jste si nechali stranou, zelené lístky dle vašeho výběru a pár pekanových ořechů.