Hustá cizrnovo-bramborová polévka je moje velká kamarádka, protože díky své vydatnosti sebevědomě zastoupí plnohodnotný oběd. Já ji v době karantény dělávala docela často a přišla jsem na to, že k cizrně úžasně ladí pekanové ořechy. S touto polévkou si můžete pohrát dle své fantazie a třeba místo brambor použít rajčata nebo přidat kari či kurkumu, případně ji dochutit smetanou. Já vám sem na blog dávám naší nejoblíbenější verzi.
INGREDIENCE:
600 G BRAMBOR
500 G UVAŘENÉ CIZRNY DO POLÉVKY
100 G UVAŘENÉ CIZRNY STRANOU
3 CIBULE ŠALOTKY
3 STROUŽKY ČESNEKU
1,5 L ZELENINOVÉHO VÝVARU
4 SNÍTKY ROZMARÝN
2 LŽIČKY SLADKÉ PAPRIKY
1 LŽIČKA DRCENÉHO KMÍNU
1-2 LŽÍCE UMEOCTU
OLIVOVÝ OLEJ
LÍSTKY ŠPENÁTU, MANGOLDU NEBO RUKOLY
HRST PEKANOVÝCH OŘECHŮ
POSTUP:
Oloupanou cibuli nakrájejte a poduste na olivovém oleji v hrnci, v kterém budete vařit polévku. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a až vše zezlátne přidejte kmín a papriku. Smažte ještě 2-3 minuty a poté zalijte vývarem. Pokud nemáte domácí vývar, použijte 2 kostky zeleninového vývaru a jeden a půl litru vody.
Přidejte očištěné a nakrájené brambory, cizrnu, sůl, pepř a rozmarýn omotaný potravinářským provázkem. Vařte přibližně 20 minut, dokud brambory nezměknou.
Po uvaření vyjměte rozmarýn, dochuťte umeoctem a polévku tyčovým mixérem rozmělněte do hladka.
Před servírováním do talíře s polévkou přidejte cizrnu, kterou jste si nechali stranou, zelené lístky dle vašeho výběru a pár pekanových ořechů.