Ještě jsem nepotkala nikoho, komu by nechutnal bezé dort, který většinou peču při příležitosti narozenin. Tentokrát to bylo pro mou velkou kamarádku Martinu, která ho ode mne nejedla popvé. Sama se ho nemohu nabažit a vždy se musím držet, abych ho při zakrojení sama nesnědla tomu, komu ho dávám. Na mém poli slaví úspěch již osm let a za recept vděčím mé nejoblíbenější bloggerce na českém území Kitchenette. Markétě Pavleje nepatří díky jen za tento úžasný dort, ale i za velkou inspiraci, která mě dovedla až k založení vlastního blogu. Recept jsem doladila višněmi v rumu a tak by se dalo říci, že vzniklo Bezé Schwarzwaldské. Samozřejmě si ho můžete vyrobit bez višní, ozdobit jiným ovocem a vynechat rum v náplni. Záleží jen na tom, co máte sami rádi a pro koho je dort určen
INGREDIENCE KORPUS:
6 BÍLKŮ
1 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU
ŠPETKA SOLI
200 G MOUČKOVÉHO TŘTINOVÉHO CUKU
100 G MLETÝCH OŘECHŮ (můžete použít pekanové, lískové, neloupané mandle)
200 G KVALITNÍ ČOKOLÁDY 70%
INGREDIENCE NÁPLŇ:
500 G MASCARPONE
600 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ
50 G NASTROUHANÉ KVALITNÍ ČOKOLÁDY 70%
10 LŽIC RUMU HAMPDEN Z NALOŽENÝCH VIŠNÍ
20-30 VIŠNÍ Z RUMU NA OZDOBENÍ
POSTUP:
Troubu si předehřejte na 140°C. Připravte si dva pečící papíry a na každý obkreslete tužkou dvakrát talířek o průměru 20 cm s rozestupem 2 cm. Pokud se vám dva kruhy na jeden plech nevejdou, bude lepší upéct korpusy postupně. To znamená, že budete muset i sníh na bezé vyrábět na dvakrát, protože než by se vám upekla první várka korpusů, sníh by spadl.
Vyložte si plechy papírem a pusťte se do výroby bezé. Ušlehejte bílky se solí na pevný sníh a pak postupně zašlehávejte cukr a kukuřičný škrob. Na závěr opatrně vmíchejte namleté ořechy. Předpokládám, že sníh šleháte robotem nebo tyčovým mixérem, ořechy ale zašlehávejte raději ručně. Takto připravený sníh rozdělte do středu 4 kruhů a stěrkou rozetřete do okrajů. Dejte péct do trouby přibližně na 50 minut. Upečené korpusy potřete čokoládou, kterou rozpustíte ve vodní lázni.
Ze smetany ušlehejte hutnou šlehačku a postupně přimíchávejte mascarpome a čokoládu. Na závěr lehce vmíchejte rum z naložených višní, ale nepřemíchejte, ať je patné mramorování. Každý korpus potřete náplní a vrstvěte na sebe. Dort pak ozdobte odkapanými višněmi a hoblinkami čokolády. Nejlépe chutná po pár hodinách odležení