Tahle kráska s nadýchanou sukýnkou roztančí vaše nedělní odpoledne do nezapomenutelného zážitku. Navíc je neskutečně milá, protože vás při své přípravě moc nezatíží. Chce to se jen důkladně pověnovat čechrání její sukýnky a pak jí nechat dostatečně dlouhý čas při odpočívání v troubě. Jak uděláte sukýnku bohatou je jen na vás.
INGREDIENCE:
4 BÍLKY
ŠPETKA SOLI
200 G MOUČKOVÉHO CUKRU (já použila třtinový Bio Nebio)
1 LŽÍCE KUKUŘIČNÉ ŠKROBU
1 LŽÍCE JABLEČNÉHO BALZAMIKA GÖLLES
500 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ (minimálně 33% tuku)
600-800 G OVOCE (jahody, maliny, borůvky)
POSTUP:
Nejzásadnější u tohoto dortu je správně vyšlehat bílky a pak je dostatečně dlouhou dobu sušit v troubě. V mém receptu je dort pečen ze čtyř bílků, ale můžete dort udělat i z bílků dvou nebo šesti. Záleží na tom, na jak velký dort se cítíte a nebo kolik lidí, chcete obšťastnit.
Než se pustíte do výroby sněhu zapněte troubu a nechte ji vyhřívat na 150°C. Při oddělování žloutků od bílků si dejte pozor, aby v bílcích nezůstal kousek žloutku, sníh by se vám potom nemusel vyšlehat. Důležité též je, mít dobře odmaštěnou nádobu, v které chcete bílky šlehat. Na odmaštění můžete případně použít tampónek namočený v klasickém octu. Při vaření většinou šlehám bílky jen metlou na tyčovém mixéru, ale při přípravě Pavlova dortu vytáhnu vždy robot a nechám práci na něm. Bílky je totiž potřeba šlehat přibližně 8-10 minut, a tak dlouho by se mi tyčový mixér držet nechtělo. Jak to uděláte vy, samozřejmě nechávám na vás :-).
Přemístěte tedy bílky se špetkou soli do mísy a šlehejte spíše na pomalejší obrátky, aby se ve sněhu nedělaly bubliny a sníh byl krásně konzistentní. Když se sníh již zpevňuje, začněte do něj postupně přidávat moučkový cukr. Poté přidejte kukuřičný škrob a lžíci balzamika a vše ještě zamíchejte do sněhu. Zda je sníh již hotový poznáte dle pevných špiček, které se začnou tvořit pod metlou. Špičky by měly být tak pevné, že se neohýbají a krásně drží tvar.
Na plech vyložený pečícím papírem si nakreslete dva kruhy, do kterých budete vrstvit sníh. Počítejte s tím, že pusinky ještě trochu nabydou, takže rozestup mezi kruhy musí být alespoň 3 centimetry. Kdyby vám to nevycházelo na jeden plech, použijte plechy dva. Na nákres kruhů je nejjednodušší použít talířek o průměru 18-20 cm, který jen obkreslíte tužkou. Sníh rozdělte na dvě stejné hromádky do středu kruhů a špachtlí nebo lžící ho rozprostřete k okrajům. Vložte plechy do trouby a po 15 minutách snižte teplotu na 120 °C, po dalších 15 minutách na 100 °C a při této teplotě pečte hodinu. Troubu během pečení neotvírejte. Po uplynutí času pusinkové korpusy zkontrolujte a pokud jsou již pevné a křehké, můžete je vytáhnout z trouby. Pokud použijete dva plechy, může se vám stát, že na vrchním plechu bude pusinka již hotová a na spodním ne. Pak vytáhněte jen jeden plech a druhý nechte ještě dosušit. Než vám korpusy vychladnou, ušlehejte smetanu s cukrem (nebo bez), omyjte a osušte ovoce.
Po vychladnutí na první korpus navrstvěte šlehačku a ovoce a pak položte druhý korpus na první a zopakujte postup se zdobením. Ideální je nechat dort odležet pár hodin v lednici, a pak je možné ho krájet jako klasický dort.