Když se řekne Crumble (nebo krambl chcete-li) představím si léto, víkend, zahradu a snídani venku. Já jsem schopna si kvůli jeho přípravě přivstat o půl hodiny dříve, abych ho vytáhla z trouby, když se loudá zbytek rodiny do kuchyně. Pak je rychle vůně kramblu probere a vyloudí spokojený úsměv na tváři. Crumble je tak výtečný, že obstojí i v pozici dezertu, tak pokud by se vám nechtělo kvůli jeho přípravě vstávat, udělejte si ho odpoledne. Do crumble se hodí jakékoliv ovoce, které máte rádi nebo ho zrovna otrháte na zahradě. A ještě teplý se krásně doplňuje se studeným jogurtem, zakysanou smetanou, šlehačkou nebo zmrzlinou.
INGREDIENCE:
500 G OVOCE ČERSTVÉ NEBO MRAŽENÉ (jahody, maliny, rybíz, borůvky)
120 G MÁSLA
120 G OVESNÝCH VLOČEK
100 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
120 G TŘTINOVÉ NEBO KOKOSOVÉHO CUKRU (případně půl na půl)
1/2 LŽIČKY VANILKY
POSTUP:
Připravte si zapékací mísu a troubu si předehřejte na 180 °C. Z vloček, másla, mouky, cukru a vanilky vyrobte promačkáváním všech ingrediencí mezi prsty drobenku. Zapékací mísu vymažte máslem a na její dno rovnoměrně rozprostřete všechno omyté ovoce. Drobnější ovoce nechte, tak jak je, a větší rozkrájejte. Posypte ovoce vytvořenou drobenkou a dejte vše zapéct na 25 minut do trouby. Před vytažením kramblu z trouby, by měl být povrch drobenky krásně zlatý a ovoce rozpečené.