ŠPALDOVÉ ŠÁTEČKY

Upírá na vás rodina mlsné oči a vám se nechce trávit hodiny v kuchyni? Tak to jste na tom podobně jako já. Naštěstí mám v kapse (spíše tedy v hlavě) velmi jednoduchý a rychlý recept na vynikající šátečky. Žila jsem v domnění, že je každý musí znát, ale často mě návštěva pochutnávajíc si na šátečkách překvapí svým úžasem nad tímto receptem, když jim řeknu, jak je jednoduchý. Já je rovnou peču ve větším množství, i když zde bohužel platí, že žádné množství není dostatečně velké. Vždy se po nich zapráší hned první den.

INGREDIENCE:

400 G POLOHRUBÉ NEBO CHLEBOVÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (případně obyč. pšeničné)

400 G TUČNÉHO TVAROHU V ALOBALU

400 G MÁSLA

½ LŽIČKY VANILKY (nemusí být)

ŠPETKA SOLI

1 VEJCE NA POTŘENÍ

MOUČKOVÝ CUKR NA OZDOBENÍ (nepovinné)

TVAROHOVÁ NÁPLŇ, DŽEM, POVIDLA, MÁK (cokoliv máte rádi)

POSTUP:

Změklé máslo, tvaroh a mouku přemístěte do misky a dohromady prohněťte do vláčného těsta. Lépe se vám z těsta budou tvořit šátečky, když ho necháte hodinu odpočinout v lednici. Někdy když spěchám, tak ho do lednice nedávám a pracovat s ním je možné i tak, je trochu lepivější. 

Těsto si přemístěte na pomoučněný vál, rozválejte válečkem a buď ho můžete rozkrájet čtverečky anebo skleničkou vykrajovat kolečka. Doprostřed každého tvaru pak umístěte lžičkou vaši oblíbenou náplň. Doporučuji požít náplň tužší konzistence, aby vám nevytekla ven. U nás jsou nejoblíbenější povidla anebo tvarohová náplň. Já mám ráda i makové, tak si jich pro sebe vždy pár udělám. Nebo můžete zvolit marmeládu bez cukru a vytvořit si tak celkem zdravý moučník.

Naplněné těsto ohněte tak, abyste mohli prsty k sobě přimáčknout okraje. Šátečky přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a pomažte je rozkvedlaným vajíčkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 15 minut.

Po jejich vystydnutí je můžete posypat moučkovým cukrem.