VELIKONOČNÍ MAZANEC Z DROŽDÍ

Mazanec a vánočka – dvě moje oblíbené pochoutky, které jsou navíc spjaty s těmi nejhezčími svátky v roce. Peču je z podobného těsta a nedávám moc prostor velkým experimentům. Čím jsem starší, tím mám raději tradice a baví mě pátrat potom, co se kdy dělo, peklo a vařilo. Beránek, se vždy pekl na zelený čtvrtek a mazanec na bílou sobotu a pojídal se k snídani namazaný máslem nebo medem.

INGREDIENCE:

350 G ŠPALDOVÉ HLADKÉ MOUKY BÍLÉ

350 G ŠPALDOVÉ POLOHRUBÉ MOUKY CELOZRNNÉ

250 ML ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

120 G TŘTINOVÉHO CUKRU

300 ML MLÉKA

40 G DROŽDÍ

3 ŽLOUTKY

2 CELÁ VEJCE (+1 na potření)

100 G PLÁTKOVÝCH MANDLÍ

80 G ROZINEK

CCA 100 ML RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA

KŮRA Z 1 BIO CITRÓNU

ŠPETKA SOLI

POSTUP:

Dle mého názoru je velký rozdíl, zda rozinky před použitím v těstě necháte máčet v nějakém destilátu nebo ne. Pokud je předem macerujete v rumu, tak nejen že natáhnou lahodnou chuť, ale ještě navíc se rozpustí zkrystalizovaný cukr v nich a jsem krásně vláčné. Doporučuji tedy den předem namočit rozinky do vašeho oblíbeného rumu a až druhý den je použít do pečení.

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte třetinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. Prababička říkala, že mléko má mít teplotu, jako když ho ohřívám pro miminko. Pak si dejte rozehřát máslo a když je v tekutém stavu, tak ho přelijte do jiné nádobky, aby rychleji chladlo. Jak jste asi již pochopili kvasnice nemají rády příliš horké. Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Poznáte to podle bublin, které se tvoří na hladině. Přidejte mouku a následně zalijte vše zbývajícím mlékem s rozkvedlanými vajíčky a žloutky, špetkou soli a zchladlým máslem. Promíchejte a následně dejte do těsta citrónovou kůru, okapané rozinky a mandle. Vše pořádně ještě jednou promíchejte a to postupem, kdy dokola nadzvedáváte těsto ode dna nahoru. Těsto totiž potřebuje pořádně provzdušnit, aby kvasnice mohly dobře pracovat. Případně můžete použít i robot s hnětacím hákem. Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout. Těsto by v žádném případě nemělo být na průvanu nebo na sluníčku. Já ho vždy dávám na gauč nebo postele do polštářů.

Po hodině těsto vyndejte, lehce ještě jednou ručně prohněťte a vytvořte z něj dva bochánky. Ty přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte kynout ještě další hodinu a půl.

Po řádném nakynutí můžete na bocháncích nožem vytvořit klasický kříž, pak je pomazat vejcem a posypat plátky mandlí. Troubu si vyhřejte na 220°C a pečte při této teplotě maximálně 10 minut. Pak snižte teplotu na 170°C a dopékejte dalších 35 minut. Zda je mazanec hotový ověříte zapíchnutím špejle do středu bochánku. Pokud těsto nelepí, můžete mazanec vytáhnout z trouby a ještě horký ho potřít rozpuštěným máslem.

Pokud byste mazanec potřebovali ještě dopékat, raději ho přikryjte alobalem, ať se vám nespálí a pečte, dokud není hotový.