OŘÍŠKOVÝ DEZERT DO SKLA S MANGEM A KOKOSOVOU ŠLEHAČKOU

Tenhle sladký krasavec ve skle je pěkně nebezpečný. Lehce vás ošálí svými zdravými ingrediencemi, ale pak vás pěkně obtěžká pořádnými kaloriemi. Já jsem se již po snědení jeho půlky, kdy jsem cítila že jsem sytá, přemlouvala, že tu druhou si přeci můžu nechat na zítřek…ale nešlo přestat se mu oddávat. V každé vrstvě vás překvapí nové chutě, které krásně hrají dohromady. Největší překvapení pro vás bude, možná stejně jako pro mě bylo, že je možné ušlehat kokosový tuk ve šlehačku okem téměř nerozeznatelnou od té klasické. Samozřejmě si k tomu musíte sehnat přímo kokosovou smetanu určenou ke šlehání a asi není k dostání všude, ale je to opravdová lahůdka. Obzvlášť ocení lidé s alergií či intolerancí na laktózu.

INGREDIENCE:

PRVNÍ VRSTVA:

100 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ

2 LŽIČKY KOKOSOVÉ SMETANY

4 DATLE MEDJOOL

1 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU

DRUHÁ VRSTVA:

MANGO

TŘETÍ VRSTVA:

KOKOSOVÁ SMETANA

ČTVRTÁ VRSTVA:

6 DATLÍ MEDJOOL

1 ZRALÝ BANÁN

2 LŽIČKY KOKOSOVÉ SMETANY

VRCHNÍ VRSTVA:

MANGO A KOKOSOVÁ ŠLEHAČKA

POSTUP:

Začneme výrobou první vrstvy. Pekanové ořechy nasekáme tyčovým mixérem v nádobě se sekáčem na středně hrubo. Po chvíli přidáme datle, a ještě pokračujeme v sekání, dokud nám nevznikne jemná hmota. Na závěr přidáme kokosovou smetanu, javorový sirup a důkladně promícháme. Hmotu přemístíme na dno skleničky a upěchujeme ji tam lžičkou.

Mango oloupeme, okrájíme veškerou dužinu a nakrájíme ne malé kostičky. 2-3 lžíce manga poklademe na první vrstvu.

Ušleháme kokosovou smetanu a část šlehačky dáme na mango.

Vytvoříme třetí vrstvu ze zralých banánů. Banány umixujeme s datlemi do jemného krému a přidáme dvě lžičky kokosové smetany. Banánový krém přendáme do poháru na kokosovou šlehačku.

Na závěr dezert ozdobíme ještě mangem a ušlehanou kokosovou smetanou.