MANDLOVÝ BERÁNEK S BRUSINKAMI, GRAND MARNIER A ČOKOLÁDOU

Když jsem byla malá, tak doma byl na Velikonoce výběr ze dvou beránků. Jeden se svým těstem blížil biskupskému chlebíčku a druhý byl klasický piškotový. Já milovala ten biskupský, z kterého šla odlupovat čokoláda, pokud už byla snědená moje oblíbená hlava, kde čokolády bylo nejvíce. Letos jsem pekla beránka poprvé sama a nezapomněla ho v mé oblíbené čokoládě doslova vykoupat. Pokud máte v beránku rádi rozinky nebo brusinky, dopřejte jim lázeň ve vašem oblíbeném destilátu. Já se rozhodla beránka ladit do citrusova, a tak jsem do těsta nasypala brusinky macerované v pomerančovém likéru Grand Marniér a ještě ovoněla citrónovou kůrou. Nezapomeňte, že letos je přestupný rok a ten zplnomocňuje ženy, vzít koledu do svých rukou. Pánové pak mohou své drahé polovičky odměnit skleničkou lahodného likéru Grand Marnier.

INGREDIENCE:

180 G ZMĚKLÉHO MÁSLA  

200 G TŘTINOVÉHO CUKRU (já dala 1/3 kokosového a 1/3 třtinového)

4 VEJCE

100 G MANDLÍ 

260 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (půl na půl mouka celozrnná a hladká) 

2 LŽIČKY PRÁŠKU DO PEČIVA

1 LŽIČKA JEDLÉ SODY

KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU 

ŠPETKA SOLI 

1,5 DCL LIKÉRU GRAND MARNIÉR

80–100 G BRUSINEK (množství dle vašich preferencí)

150 G KVALITNÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY

POSTUP:

Několik hodin před pečením beránka dejte máčet brusinky do likéru Grand Marnier. Ideální je nechat je v likéru ponořené přes noc, ale případně stačí i 4 hodiny. Než se pustíte do výroby těsta, předehřejte si troubu na 180°C. Pečlivě si vymažte formu na beránka a vysypte ji krupicí nebo hrubou moukou. 

Rozklepněte vejce a oddělte žloutek a bílek. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a se žloutky do nadýchané pěny. Přidejte najemno nasekané mandle, nastrouhanou citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a sodou a brusinky i s likérem Grand Marniér.  Na závěr lehce vmíchejte sníh. Těsto přendejte do formy a pečte přibližně 40-45 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je beránek upečený. Pokud ji z těsta vytáhnete suchou, máte upečeno. Formu vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Poté beránka opatrně vyklopte z formy a pokud jej chcete polít čokoládou, nechte ještě úplně vychladnout na roštu. 

Čokoládu nalámejte na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni (na menší hrnec s vodou umístíte mističku s nalámanou čokoládou a postupně zahříváte, dokud se čokoláda nerozpustí). Rozpuštěnou čokoládou pomocí lžičky polévejte beránka. Občas ho musíte trochu naklánět ze strany na stranu a je to trochu „piplačka“, ale výsledek stojí za to J.