PEČENÁ JABLKA S OŘÍŠKOVOU POLEVOU

Pečená jablka, pečené hrušky, pečené broskve, pečené banány – jednoduchý a chutný dezert, který ocení ti, co se snaží jíst zdravě, i ti, co to moc neřeší. Pečené broskve jsem již dávala na blog koncem loňského léta a podobným způsobem upravuji i jablka, jen jsou ještě vyšperkovaná oříškovou polevou. Moje pečená jablka jsou inspirována receptem z prvního vydání kuchařky Lahodně s Ellou, jen jsem ho opět trochu poupravila. Musím říci, že dle Elly Woodward dělám spousty receptů, ale občas je potřeba je pozměnit, a ne vždy jsou tam pravdivé informace. Již dvě kamarádky, které si u mě pochutnávaly na dezertu připraveném dle Elly a byly zklamány výsledkem, když ho zkoušely samy doma. Ptala jsem se jich, zda ho požily recept z mého blogu nebo z Elly kuchařky a vždy to bylo dle knihy Lahodně s Ellou. Konkrétně jde o Batátové brownies, kde je v originálním receptu nedostatek tekutých složek, takže upečete tvrdou hroudu a v Raw limetkovo – avokádovém dortu je zase tekutin přespříliš, takže dort nedrží pohromadě. Bohužel jsem v kuchařce našla i zásadní chybu u vaření quinoy, kde Ella uvádí, že ji máte propláchnout studenou vodou. To prosím nedělejte, protože by quinoa byla hořká. Quinoa se musí před vařením spařit vodu horkou, aby byla chutná.  Píši vám to proto, abyste čirou náhodou stejně jako mé kamarádky, po mém doporučení nesáhly po kuchařce, a pak se na mě nezlobily, že doporučuji recepty, které nefungují. 

INGREDIENCE JABLKA:

4 ČERVENÁ JABLKA

100 G HROZINEK NEBO NASEKANÝCH DATLÍ

1 LŽÍCE SKOŘICE

2 HRSTI PEKANOVÝCH OŘECHŮ

5 LŽÍC KOKOSOVÉHO CUKRU (můžete použít i javorový sirup)

INGREDIENCE OŘÍŠKOVÁ POLEVA:

10 LŽIC KOKOSOVÉHO SIRUPU (nebo javorového)

HRST PEKANOÝCH OŘECHŮ (nebo 4 lžíce oříškového másla)

CCA 50 ML KOKOSOVÉHO MLÉKA

POSTUP:

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 180 °C. Jablka omyjte, osušte a pusťte se do odstraňování jadřince. Dobře se to dělá nožem na loupání citrusové kůry, který má zahnutý konec anebo vykrajovačem jablek. Smíchejte rozinky nebo nasekané datle, skořici, nalámané pekanové ořechy a cukr. Jablka přemístěte na plech vyložený pečícím papírem anebo do zapékací mísy a naplňte je připravenou směsí. Směsí, která vám zbyde jablka ještě posypte. Před vložením jablek do trouby je ještě zlehka potřísněte vodou. Pečte 25-30 minut a dávejte pozor, aby se vám nepřipálily ořechy.

Než se jablka upečou, připravte si oříškovou polevu. Na přípravu polevy můžete buď použít pekanové ořechy, které tyčovým mixérem v nádobě se sekáčkem rozmělníte tak najemno, že konzistencí se budou blížit krému anebo sáhněte po oříškovém másle dle vašich preferencí. Pak už jednoduše smíchejte oříškový krém, kokosový nebo jiný sirup a kokosové mléko, tak aby vznikla hustá, ale tekutá poleva. Můžete si pohrát s množstvím kokosového mléka, tak aby poleva měla konzistenci, která vám bude nejvíce vyhovovat. Samozřejmě si můžete polevy udělat daleko více, protože jestli ji budete ochutnávat v průběhu přípravy, moc vám jí nezbyde na jablka. To se stává pravidelně i mě.