KŘEHKÉ PEKANOVÉ SUŠENKY

Když cítím vůni pekanových sušenek, vzpomenu si na období, kdy jsem každý den, zima nezima, chodívala se svými živelnými holčičkami na hřiště, aby ze sebe dostaly přebytek energie.  Naše cesta, tak trochu úmyslně, vedla kolem malé kavárničky Pod Lipami, kde jsem si ke kávě dopřávala malou pekanovou sušenku. Později si ji pak oblíbila i moje starší dcera Nina, a tak když jsem se pustila do jejich domácí výroby, vzpomínaly jsme, jak jsme se tam vždy spolu zastavily, na jaké hřiště jsme chodívaly, jaké to bylo, když byla maličká a nechaly se unášet řetězem myšlenek, který se sám rozvíjel dále a dále. Myslím, že to je jasný důkaz toho, že dobré jídlo dokáže vytvářet emoce a vzpomínky na celý život. 

INGREDIENCE:

350 G MÁSLA

390 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

2 ŽLOUTKY

200 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)

1 LŽÍCE SKOŘICE

200 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ

CCA 30 PŮLEK PEKANOVÝCH OŘECHŮ NA OZDOBENÍ (počet závisí na velikosti sušenek) 

POSTUP:

Troubu vyhřejte na 180°C. Pekanové ořechy určené na použití do těsta nasekejte na středně hrubo. Mixérem nebo ručně vyšlehejte cukr, žloutky, změklé máslo do nadýchaného krému. Přidejte mouku, skořici a vše promíchejte. Na závěr přisypte nasekané pekanové ořechy

Pokud vzniklá hmota není příliš měkká, můžete rovnou začít tvarovat sušenky. V případě příliš měkkého těsta ho dejte do lednice trochu ztuhnout, ale ne na příliš dlouho, jelikož pak vám zase moc ztvrdne a musíte po jeho vyndání z lednice čekat, až trochu povolí. 

Těsto můžete buď vyválet na placku o šíři 1 cm a vykrajovat vaše oblíbené tvary nebo tvořit malé kopečky, které lžičkou nebo vidličkou splácnete na placičky. Vytvořené tvary vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a každou sušenku ozdobte půlkou pekanového ořechu. Pečte přibližně 10-12 minut. Po vychladnutí skladujte v plechové dóze, kde by měly vydržet měsíc. Bohužel to se u nás ještě nestalo. J