ŠPALDOVÉ TVAROHOVÉ LÍVANCE S VANILKOU

Znáte někoho, kdo nemá rád palačinky a lívance? U nás, kdyby byly lívance k snídani, palačinky k obědu a lívance zase k večeři, tak jsou děti nejšťastnější. Takhle hodně jim je samozřejmě nedopřávám, ale při současné karanténě díky koronaviru, je dělám daleko častěji než obvykle. Ráno se nikam nespěchá, a tak se můžu smažit s lívanci a dětem vyloudit úsměv na tváři hned po probuzení. Dříve se jim ráno nechtělo vstát do školy a teď jsou naopak smutné, že zůstávají doma. Ano, tohle je dobrá škola života, že si člověk nemá stěžovat na to co má, protože by o to mohl snadno přijít. Přeci jenom je ale raději vidím rozradostněné a takové lívance udělají radosti spousty. Když si i vy budete chtít udělat veselejší ráno, najdete u mě na blogu recept jak na lívance kynuté, který jsem přidávala před několika měsíci, tak i na nově přidané lívance tvarohové. 

INGREDIENCE:

2 VEJCE

700 G MĚKKÉHO TVAROHU V KELÍMKU

200 ML MLÉKA

150 G ŠPALDOVÉ POLOHRUBÉ MOUKY (nebo pšeničné)

2 LŽÍCE KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)

1/4 LŽIČKY VANILKY

ŠPETKA SOLI

KOKOSOVÝ OLEJ (nebo ghí) 

ZAKYSANÁ SMETANA, DŽEM, OVOCE, ROZEHŘÁTÁ ČOKOLÁDA, OVOCNÁ OMÁČKA NEBO CKOLIV JINÉHO NA ZDOBENÍ

POSTUP:

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte mouku, tvaroh a mléko. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh, který pak lehce vmíchejte do těsta. Rozpalte si pánev a nechte na ní rozpustit olej. Lžící pak nabírejte těsto a na pánvi z nich tvořte malé lívanečky. Smažte je po obou stranách dozlatova.  

Lívance si ozdobte dle toho, co máte nejraději. Skvělá je kombinace s ovocem či džemem a kysanou smetanou, jogurtem nebo rozehřátou čokoládou. Já mám ráda nejrůznější omáčky, tak jestli máte chuť se pustit do její výroby podívejte se na recept kynutých lívanců, kde je uveden postup.