MEXICKÝ DORT TRES LECHES

Doma zrovna nebylo žádné máslo a jelikož je momentálně v naší lokální Bille vyprodané, tak se konečně dostalo na dort plný mléka, který jsem měla v plánu vyzkoušet už hezky dlouho. Dort Tres Leches pochází z Mexika a kdo umíte španělsky už jste si přeložili, že obsahuje mléka tři. Třímlékový dort je v podstatě tvořen šťavnatým piškotem pořádně nasáklým zahuštěným mlékem a zdobí ho nadýchaná šlehačka. Jaká mléka použijete je na vás. Já klasické mléko nahradila kokosovým a část smetany kokosovou smetanou, ale fantazii a vašim chutím se meze nekladou. Největší radost jsem měla, že jsem konečně našla dort, který doma chutná všem. Není v něm čokoláda, mascarpone ani oříšky, které bývají problematické a nejsou u všech v oblibě. Dokonce Stelinka, které již několik let peču na její vyžádání Lísko-oříškové bezé, by si prý letos přála dort jiný a to Třímlékový.    

INGREDIENCE KORPUS:

6 VAJEC

140 G CUKRU (já použila půl na půl kokosový a březový, ale můžete dát krystal)

150 G HLADKÉ MOUKY ŠPALDOVÉ (půl na půl hladké a celozrnné)

70 ML KOKOSOVÉHO MLÉKA (nebo kravského) 

1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU  

1 LŽIČKA SODY

½ LŽIČKY VANILKY 

¼ LŽIČKY SOLI 

INGREDIENCE MLÉČNÁ ZÁLIVKA:

2 KONZERVY KONDENZOVANÉHO MLÉKA (slazené a neslazené)

50 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ (já použila kokosovou)

1 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA

½ LŽIČKY VANILKY 

INGREDIENCE OZDOBA:

600 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ

OVOCE NEBO OŘÍŠKY DLE VAŠICH PREFERENCÍ (já jsem použila ostružiny a glazované hrušky)

POSTUP:

Předehřejte troubu na 170°C. Pokud chcete vyrobit vysoký dort, tak použijte dvě menší kruhové formy, které vyložte pečícím papírem. Do mísy nasypte cukr, přidejte žloutky a pomalu šlehejte, dokud se směs nepromění ve světle žlutou, nadýchanou pěnu. Přilejte mléko a pak postupně vmíchejte mouku s kypřícím práškem, sodou a vanilkou. Do bílků přidejte sůl a ušlehejte pevný sníh. Sníh po částech vmíchejte do těsta. Hotové těsto nalijte do připravených forem a stejnoměrně rozetřete.

Pečte dozlatova přibližně 30-35 minut anebo až do okamžiku, kdy vám zapíchnutá špejle z těsta vyleze čistá. Formy vyndejte z trouby a po krátkém zchladnutí dostaňte korpusy opatrně ven. Přendejte je na talíře s vyšším okrajem a nechte vychladnout úplně.

Mezitím smíchejte kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Vychladlé korpusy propíchejte vidličkou a rovnoměrně polévejte mléčnou zálivkou až k okrajům dortu. Pokud vám zůstává stát mléčná kaluž na povrchu, propíchejte korpus vidličkou ještě jednou. Nechte korpus odležet alespoň hodinu.  

Ušlehejte smetanu na pevnou šlehačku. Já do smetany již nepřidávám cukr, jelikož korpusy jsou dost sladké, ale pokud máte rádi hodně sladké, přidejte moučkový cukr dle libosti.

Korpusy můžete buď rozříznout na půl a pak šlehačkou slepit vzniklé čtyři díly dohromady anebo můžete slepit jen dva korpusy bez zbytečného riskování, že se vám je rozkrojit nepodaří. Velmi časté provedení dortu je, že se nazdobí pouze jeho povrh, takže touhle cestou byste si mohli vyrobit dorty dva. Povrch šlehačky ozdobte dle vaší fantazie.