Přiznám se bez mučení, že tuto květákovo-koprovou polévku jsem převzala z kuchařky Grand Tour a trochu upravila dle svého gusta, tak aby vyhovovala mým chuťovým preferencím. Tato kuchařka je plná zajímavé inspirace a opravdu vás překvapí neobvyklými kombinacemi. Dokáže vám rozšířit obzory, a hlavně dodat odvahu do kuchařského experimentování. Například spojit dohromady květák a kopr by mě úplně nenapadlo, ale když jsem recept četla, hned jsem si říkala, že to musí fungovat. A funguje J. Tedy samozřejmě pouze tehdy, pokud máte rádi kopr. Moje děti ho nemusí, a tak jednoduše ke konci vaření odliju část polévky stranou a nechám ji bez kopru. Je moc dobrá i tak. Hlavně že jsou všichni spokojení. J
INGREDIENCE:
1 KVĚTÁK
1 L ZELENINOVÉHO NEBO SLEPIČÍHO VÝVARU
0,5 L RÝŽOVÉHO MLÉKA
2 ŠALOTKY (nebo normální cibule)
2 STROUŽKY ČESNEKU
4 VĚTVIČKY ROZMARÝNU
1 SVAZEK KOPRU
ŠŤÁVA Z JEDNÉ LIMETKY
OLIVOVÝ OLEJ
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ
½ LŽIČKY SOLI
1-2 LŽÍCE UMEOCTU (nemusí být)
POSTUP:
Nasekejte cibuli najemno a nechte zesklovatět na rozpáleném olivovém oleji. Posléze přidejte česnek a smažte ještě minutu. Květák rozdělte na drobné růžičky a přidejte do hrnce k cibuli a česneku. Lehce orestujte a zalijte vývarem. Rozmarýn zavažte do gázy a přihoďte ho do hrnce. Osolte, opepřete a nechte vařit 15 minut. Poté přilejte rýžové mléko a vařte ještě 5 minut.
Když je polévka dovařená, přidejte pokrájený kopr a rozmixujte dohladka. Dochuťte Umeoctem, limetkou, solí a pepřem a můžete podávat.
