RICOTTOVO – KOKOSOVÝ CHEESECAKE S PEKANOVÝM KRÉMEM

Cheesecake byl hned po klasickém piškotovém dortu, který jsem se naučila od maminky, jeden z prvních dortů, které jsem pekla. Ještě je asi důležité říci, první dort, s kterým jsem slavila úspěch. Ve své době byl zajímavou novinkou a piškotovou tradici porazil na plné čáře. Mám ho ráda doposud, protože je rychlý, moc dobrý a když zvolíte alternativní formu cukru, tak není ani takovou nezdravou záležitostí, jako jsou klasické máslové dorty plné bílého cukru. V podstatě je to spíše bílkovinová bomba, a tak si ho mohou dopřát i ti, co se stravují fitness stylem. Mě už to za ty roky nedalo a recepturu jsem trochu obměnila, aby cheesecake dostal nový šmrnc. Tak pokud máte rádi kokos, mohl by vám zachutnat.

INGREDIENCE CHEESECAKE:

70 G MÁSLA

170 G SUŠENEK (já použila kokosové)

500 G SÝRU RICOTTA

380 G ZAKYSANÉ SMETANY

5 VAJEC

100 G BŘEZOVÉHO CUKRU

1 LŽIČKA STÉVIOVÉHO CUKRU

1/4 LŽIČKY VANILKY

50 G KOKOSOVÉ MOUKY

80 ML KOKOSOVÉHO SIRUPU

INGREDIENCE KRÉM:

80 ML KOKOSOVÉHO SIRUPU

50 ML KOKOSOVÉ SMETANY

100 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ

POSTUP:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno v hmoždíři nebo válečkem na válu a smíchejte je s rozehřátým máslem. Směs rozprostřete rovnoměrně na dno formy a umačkejte. 

Sýr ricotta, zakysanou smetanu, vejce, březový i stéviový cukr, kokosovou mouku a vanilku rozmíchejte ručním mixérem do hladké konzistence. Poté směs vlijte do formy na sušenkový základ a pečte 40–45 minut, dokud cheesecake není pevný a nemá lehce zlatou barvu.

Po vyjmutí z trouby nechte cheesecake zchladnout a teprve když je studený, vyjměte ho z formy. Můžete si pomoci kulatým nožem, kterým objedete vnitřní okraje formy.

Mezitím co vám cheesecake chladne, připravte si krém na ozdobení. V nádobě se sekáčkem tyčovým mixerém rozsekejte pekanové ořechy na co nejjemnější hmotu. Potom postupně přilévejte kokosovou smetanu a koksový sirup. S konzistencí a intenzitou sladkosti si můžete hrát dle svých představ přidáváním sirupu nebo smetany.

Polejte krémem cheesecake a umístěte do lednice. Před podáváním dort ozdobte dle svých představ. Já použila fíky, ostružiny a rozmarýn.