MASOPUSTNÍ KOBLIHY KYNUTÉ

Koblihy se dle tradice pečou na Tučný čtvrtek, ale v našich končinách většinou až o víkendu poté, kdy se schází celá rodina. My je letos máme až v Masopustní úterý, kdy se lidé oblékali do masek a hodovali do sytosti, aby se připravili na čtyřicetidenní půst začínající Popeleční středou. V období masopustu se konaly hostiny, zabijačky, a především maškarní bály. A tak mezitím co já dělala koblihy si děti vyráběly masky. 

Já mám ale koblihy ještě spojené s příhodou z dětství a neodolatelnou vůní plynoucí po celém domě. Naše babička dělávala ty nejlepší koblihy na světě (asi tak jako všechny babičky na světě :-)). My se svojí sestrou sedávaly na gauči v kuchyni a netrpělivě čekaly, až budou dosmažené znervózňujíc své okolí neustálými dotazy, kdy že už to bude. Jenže babička, když je měla hotové, tak je proložila ubrousky a vyskládala na velký talíř, který umístila úplně nahoru na kuchyňskou linku. Prý že se musí nechat odsát přebytečný tuk a nemůžou se jíst teplé, aby z nich nebolelo bříško. Když ale babička odešla na zahradu, tak jsme si se sestrou řekly, že ochutnáme alespoň jeden a když jeden koblížek zmizí, tak si toho babička ani nevšimne. Při vzájemném přidržování jsme se vyšplhaly nahoru a talíř si sundaly. Koblihy byly ale tak dobré, že to u jednoho nezůstalo, a navíc jsme nebyly schopné talíř dostat zase zpátky nahoru. Břicha nás pak bolela tak, že se na nás babička ani nezlobila. Pěkně jsme se svojí neposlušností vytrestaly samy :-).

INGREDIENCE:

500 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

30 G TŘTINOVÉHO CUKRU

60 G MÁSLA

4 ŽLOUTKY

30 G DROŽDÍ 

2-3 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA

250 ML VLAŽNÉHO MLÉKA 

ŠPETKA SOLI

NASTROUHANÁ KŮRA Z JEDNOHO BIO CITRÓNU 

OLEJ NA SMAŽENÍ (nebo sádlo, já použila kokosový olej)

200 G ZAVAŘENINY NA PLNĚNÍ  

MOUČKOVÝ CUKR 

POSTUP:

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte 4 lžíce cukru a zalijte trochou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. 

V robotu (nebo ručně) utřete máslo se zbylým cukrem do nadýchané pěny. Postupně přidávejte žloutky a když jsou zapracované, tak přidejte kvásek, rum, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a zbytek mléka. Vše pořádně promíchejte a to postupem, kdy dokola nadzvedávejte těsto ode dna nahoru. Těsto totiž potřebuje pořádně provzdušnit, aby kvasnice mohly dobře pracovat. Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout. Těsto by v žádném případě nemělo být v průvanu nebo na sluníčku. Já ho vždy dávám na gauč nebo postele do polštářů. 

Po tři čtvrtě hodině těsto vyndejte a na lehce pomoučněném vále těsto rozválejte na 2 centimetry silnou placku. Sklenkou vykrajujte kolečka, co nejblíže vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Z odkrojků pak znovu zpracujte těsto a opakujte postup s vykrajováním. Vykrájené koblihy nechte ještě 15 minut dokynout a pak se můžete pustit do smažení. 
Rozehřejte olej nebo sádlo v hlubším kastrolu.  Koblihy opatrně vkládejte do oleje stranou, která byla při kynutí nahoru. Postupně můžete koblihy otáčet ze strany na stranu a dopékat je do zlatavé barvy. Aby byly koblihy dobře propečené potřebují alespoň 5 minut, tak je nesmažte na moc prudkém plameni, aby vám rychle nezhnědly a nezůstaly uvnitř syrové. 

Usmažené koblihy pokládejte na papírové ubrousky, které nasají přebytečný tuk. Po jejich vychladnutí je můžete začít plnit pomocí cukrářského pytlíku se zavařeninou. Pokud byste měli pocit, že se marmeládě do koblihy nechce, tak ji můžete před plněním propíchnout špičkou nože. 

Nakonec ozdobte koblihy moučkovým cukrem a obrňte se silnou vůlí, abyste je všechny nesnědli na posezení.