ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA PRO ČOKOHOLIKY

Čokoládové dezerty se u nás nikdy neomrzí, a tak u mě na blogu najdete spoustu receptů, kde je v různém množství použita. Tato bábovka je opravdu ultra čokoládová, proto upozorňuji dopředu, že si množství čokolády musíte trochu poupravit podle sebe. Kdo čokoládu miluje, věřím, že bude nadšen a stane se recept jeho favoritem. Určitě volte hodně kvalitní čokoládu, jelikož její chuť se ve výsledném efektu silně projeví. Za mě bych nedoporučila čokoládu na vaření, jelikož tou v dezertu nikdy nedocílíte dokonalé chuti. Použijte čokoládu, kterou mlsáte, když vás přepadnou chutě a pak vám stejně bude chutnat i bábovka.

Intenzivní čokoládovou chuť bábovky můžete doplnit jakýmkoliv sladkokyselým ovocem. Úžasné spojení je například s mochyní :-).

INGREDIENCE:

200 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

200 G ZMĚKLÉHO MÁSLA 

110 G TŘTINOVÉHO CUKRU

4 LŽIČKY STÉVIOVÉHO CUKRU (nebo požijte 160 G třtinového cukru)

4 VEJCE

2 LŽIČKY SODY

2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU BEZ SULFÁTŮ

 3 LŽÍCE KAKAA

2-3 RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA

250 G HUTNÉHO BÍLÉHO JOGURTU 

150 G – 250 G KVALITNÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY DO TĚSTA (záleží jakou intenzitu čokolády snesete)

100 G KVALITNÍ HOŘKÉ ČOKOLÁDY NA POLEVU

POSTUP:

Nejprve se musíte rozhodnout, jak až hodně chcete bábovku mít čokoládovou. Já ji dělala s 250 G hořké čokolády a na mé malé děti to bylo moc. Ale já, můj muž a jeho dospělý syn jsme byli nadšeni, takže opravdu záleží na vašich osobních preferencích či na chutích vašich hostů.

Než se pustíte do výroby těsta, rozehřejte si zvolené množství čokolády ve vodní lázni a nechte ji trochu vychladnout. Zapněte troubu a vyhřívejte ji na 180°C. 

Mezitím utřete změklé máslo s cukrem do nadýchané pěny a pak postupně přidávejte vejce. Promíchejte mouku s kypřícím práškem a kakaem. Přimíchejte suché ingredience k připravené pěně. Následně nalijte do těsta jogurt, rozpuštěnou čokoládu a rum Diplomático. Vše ještě zlehka promíchejte a hotové těsto přelijte do předem vymazané a vysypané formy na bábovku.

Bábovku přemístěte do trouby a pečte přibližně 55 minut. Po vytažení bábovky z trouby ji nechte 5 minut zchladnout a pak ji vyklopte na talíř. Rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu a polejte jí povrch bábovky. Já ji nikdy nepolévám celou, ale jen vršek. Pokud byste si přáli mít bábovku více „ponořenou“ v čokoládové polevě, musíte použít více čokolády.