OBRÁCENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Obrácený jablečný koláč je další z moučníků, jehož recepty se internet přímo hemží a je těžké najít ten nejlepší. Nevím, jestli ten můj je nejlepší, ale rozhodně není příliš přeslazený, ani moc komplikovaný na přípravu. Já měla při jeho pečení dvojí radost – zdělala jsem jablka, která se pomalu scvrkávala a pohostila jsem svojí nejdelší kamarádku (opravdu nejvyšší ze všech mých kamarádek, to znamená že dosahuje mojí výšky a taky ji ze všech mých kamarádek znám nejdéle) a její dceru. Po koláči se v sestavě návštěva a moje rodina jen zaprášilo a sklidila jsem pochvalu, takže si troufám ho sdílet s vámi. 

INGREDIENCE NA ZKARAMELIZOVANÁ JABLKA:

50 G MÁSLA

50 G TŘTINOVÉHO CUKRU

1 LŽIČKA SKOŘICE

6 KYSELEJŠÍCH JABLEK

INGREDIENCE NA TĚSTO:

100 G MÁSLA

100 G TŘTINOVÉHO NEBO KOKOSOVÉHO CUKRU

220 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

1 LŽIČKA VANILKY

2 VEJCE

200 G ZAKYSANÉ SMETANY

2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU BEZ SULFÁTŮ

1 KYSELEJŠÍ JABLKO NAKRÁJENÉ NA KOUSKY

POSTUP:

Nejprve oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte je na osminky. V pánvi na mírnějším plameni rozpusťte máslo, po chvíli přisypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte skořici, jablka a duste přibližně 10 minut. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C a pusťte se do přípravy těsta.

Ušlehejte změklé máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilku, rozkvedlaná vejce, zakysanou smetanu a vše promíchejte. Postupně přisypávejte mouku a kypřící prášek. Když je těsto hotové vmíchejte nakonec nasekané jablko.

Připravte si zapékací mísu přibližně o průměru 22-23 cm, vymažte ji máslem a přelijte do ní zkaramelizovaná jablka. Rozmístěte je v míse tak, aby byly pěkně u sebe a nikde nebyla žádná mezera. Zalijte jablka těstem a dejte péct do předehřáté trouby přibližně 30. minut.

Po vytažení koláče z trouby jej nechte 5-7 minut zchladnout. Poté mísu přikryjte talířem a koláč překlopte na talíř. Nejlépe chutná ještě teplý s kopečkem vámi oblíbené zmrzliny.