NEJLEPŠÍ ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ SUŠENKY S RUMOVÝM KRÉMEM

Možná si říkáte, že je to namyšlené říci, že tyhle sušenky jsou nejlepší, ale kdyby za nimi nebyla půlroční práce, tak bych je takto netitulovala. Díky tomuto receptu, který je sedmý v pořadí v mých pokusech vytvořit nejlepší čokoládovo-kokosové sušenky, vytvoříte těsto, které po upečení není příliš tvrdé ani příliš drobivé a je tak akorát sladké. Navíc díky velmi kvalitním surovinám nemusíte mít z mlsání až tak špatné svědomí. Věděli jste například, že kokosový cukr je zdravější alternativa klasického cukru s nízkým glykemickým indexem 35 (med má glykemický index 90) a obsahuje vysoké hladiny minerálů, především zinku, železa, antioxidantů a inulín, nerozpustnou vlákninu, která slouží jako prebiotikum? Já jsem si ho velmi oblíbila a nahrazuji jím alespoň část cukrů v různých receptech. Pokud se rozhodnete sušenky slepit kokosovo-rumovým krémem, tak určitě zvolte kvalitní rum, který výslednou chuť velmi ovlivní. Já do sladkého pečení nejvíce používám rum Dzama Vanilla, který má v sobě celý vanilkový lusk, díky němuž dostanu do svých výtvorů ještě další chuťovou dimenzi. Sice je trochu dražší, ale pokud ho neupíjím s kamarádkami, když ke mně přijdou na návštěvu, tak mi vydrží celý rok. A to peču o sto šest J. Určitě mi dáte za pravdu, že když používám co nejkvalitnější suroviny od mouky, cukru až po máslo, tak si nemůžu výsledek zkazit přidáním Tuzemáku :-).

INGREDIENCE TĚSTO:

200 G MÁSLA

180 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

140 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo půl na půl třtinový cukr a kokosový)

40 G KOKOSOVÉ MOUKY

100 G STROUHANÉHO KOKOSU 

3-4 LŽÍCE KAKAA (dle toho jak hodně čokoládové je chcete mít)

100 G NASEKANÉ HOŘKÉ ČOKOLÁDY

INGREDIENCE KRÉM:

200 G MÁSLA

80 G MOUČKOVÝ CUKR (pokud chcete dietnější verzi tak březový cukr)

80 G KOKOSOVÉ MOUKY

1-2 LŽÍCE RUMU DZAMA VANILLA

POSTUP:

Nikdy si nestíhám dávat změknout máslo dopředu, takže pokud jste na tom podobně, nastrouhejte si nejprve máslo na hrubém struhadle. Pak ho smíchejte se všemi ostatními surovinami a pořádně vše propracujte dohromady. Pokud vzniklá hmota není příliš měkká, můžete rovnou začít tvarovat sušenky. V případě příliš měkkého těsta ho dejte do lednice trochu ztuhnout, ale ne na příliš dlouho, jelikož pak vám zase moc ztvrdne a musíte po jeho vyndání z lednice čekat, až trochu povolí.

Jaký tvar sušenkám dáte je jen na vás. Já někdy dělám klasické kulaté tvary, do kterých ještě obtisknu vidličku, aby měly takové ty klasické štráfky, co mívají všechny kokosové sušenky. Nebo dělávám z těsta kopečky, které trochu zmáčknu lžičkou a vznikne pak trochu spláclá půlkoule.

Dle času a chuti někdy sušenky slepuji rumovo-kokosovým krémem, který je velmi jednoduchý na přípravu. Utřete změklé máslo s cukrem, kokosovou moukou a rumem. Našlehaným krémem spojujte dvě sušenky k sobě.