ŠVESTKY V RUMU A V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ

Nevím, jestli švestky v rumu vůbec nazývat cukrovím, ale já je dělám pravidelně na Vánoce, tak bych řekla, že ano. Kdybych jim měla vybrat nejvýstižnější pojmenování, nazvala bych je „pánské cukroví“ a to hned z několika důvodů. Jsou dokonale nasáklé destilátem, v kterém je máčíte a v jeho výběru se můžete nechat řídit chutěmi svými nebo svého muže a jelikož jsou opravdu hodně jednoduché na přípravu zvládne je i chlap. Všichni muži, co vaří, pečou a ovládají kuchařské umění mi prominou tuto poznámku, která není myšlena špatně jen se odvinula od mých životních zkušeností. A ještě trochu přisadím genderismu, protože mi milé dámy můžete věřit, že s tímhle jednoduchým pamlskem dostanete každého chlapa :-). Jen vybrat ten správný destilát. Já zkoušela rum Diplomático, Dzama Vanilla, slivovici od Kleinera a také Fassbind a vše bylo úžasné, takže vybírat musíte podle sebe nebo jeho. Jen by to mělo být něco ultra kvalitního.

INGREDIENCE:

30 SUŠENÝCH ŠVESTEK NESÍŘENÝCH

200 ML ŠVESTKOVÉ PÁLENKY FASSBIND NEBO RUMU DIPLOMÁTICO

30 CELÝCH LOUPANÝCH MANDLÍ

200 G KVALITNÍ TMAVÉ ČOKOLÁDY

POSTUP:

Švestky dejte do hrnečku a zalijte destilátem tak, aby byly všechny ponořené. Nechte ideálně přes noc macerovat, nejméně však 2-3 hodiny.

Ochucené švestky slijte a nechte v cedníku okapat. Tekutinu nedoporučuji vylévat, jelikož je opravdu moc dobrá a byla by velká škoda si na ní nepochutnat. Pokud jste nechali švestky namáčet déle, nemusíte je ani nařezávat a rovnou do každé můžete lehce vtlačit mandličku.

Rozpusťte si čokoládu nad horkou vodní lázní a švestky namáčejte v polevě ze všech stran. Švestky nechte zaschnout na pečícím papíře, z kterého vám půjdou dobře sundavat. Než budete švestky podávat, držte je v chladné místnosti (lednici nedporučuji, jelikož nesvědčí čokoládě).