AVERNA COFFEE RAW DORTÍČKY

Nestíháte péct? Nic si z toho nedělejte…stejně tak jako já J. Naštěstí můžete štědrovečerní nabídku sladkého zachránit nepečeným cukrovím. Asi si všichni pamatujeme z dětství vosí hnízda, kokosové kuličky nebo salámky, které jsou velmi snadné na přípravu a určitě je zvládne i na poslední chvíli každý. Pokud ale toužíte po něčem současnějším, můžete vyzkoušet Averna Coffee Raw dortíčky. Tenhle recept můžete obměňovat dle vaší fantazie a třeba namísto kešu ořechů dát para ořechy nebo místo kávy a likéru použít jiný vámi oblíbený nápoj nebo jen nahradit vodou. Prostě si s ním můžete pohrát dle libosti. Já již také vyzkoušela více variant, ale nejúspěšnější u dospělého publika byla kombinace, kterou najdete v uvedeném receptu. 

INGREDIENCE:

200 G KEŠU OŘECHŮ

50 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY

20 G KAKAOVÉHO MÁSLA

20 G KAKAA

160 G JAVOROVÉHO SIRUPU

50 ML AVERNA LIKÉRU

60 ML KÁVY (velikost espresso lungo)

POSTUP:

Nejprve si uvařte kávu, tak jak jste zvyklí v požadovaném objemu a nechte ji zchladnout. Já kávu většinou připravuji ve french pressu anebo z tekutého koncentrátu Soffe coffee. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a též ji nechte trochu vychladnout. Pokud nemáte vysokorychlostní blendr je trochu náročnější rozmělnit kešu ořechy absolutně najemno, ale podaří se vám to i tyčovým mixérem nebo v běžné mixovací nádobě se sekáčkem, když tomu věnujete nějaký čas. Jakmile máte z ořechů téměř pastu, smíchejte je s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte.

Tomuto dezertu můžete dát tvar, jaký se vám zamane. Já ho někdy připravuji jako dort, do menší kulaté formy vyložené pečícím papírem, jindy ho dávám do skleněné hranaté nádoby určené k zamrazování anebo rovnou liji do malých papírových košíčků a vytvořím malé dortíčky, které potom nemusím krájet. Důležité je formu, kterou zvolíte vyložit pečícím papírem, protože jinak by vám nešli krájet pak už vůbec.

Připravenou směs nalijte do zvolené formy a zakryjte víkem nebo fólií. Pak podle toho, jak spěcháte na jeho servírování, bud‘ umístěte na mrazák, kde vám rychleji zatuhne anebo dejte na několik hodin do lednice. Můžete nazdobit ovocem, kokosem, kakaovými boby nebo karamelizovanými pekanovými ořechy.