Plněné ořechy jsou mým nejoblíbenějším cukrovím. Asi je to tím, že mám moc ráda vlašské ořechy (hned po pekanových nejvíce) a toto cukroví dává vyniknout jejich úžasné chuti. Doplněné karamelovou chutí cukru Muscovado a provoněné rumem Diplomático jsou naprostou ořechovou pohádkou. Peču je už strašně moc dlouho v podstatě stejně, jen jsem obměnila za ta léta ingredience za trochu zdravější a chutnější. Nechávám je nahaté, bez čokolády či moučkového cukru, aby se netlumila jejich vlašskoořechová chut‘. Ořechy vybírám většinou na trhu, kde vám prodávající umožní je ochutnat, než je koupíte, aby byly opravdu dobré a bylo možné z nich upéct i výborné cukroví.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
300 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY BÍLÉ
150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ
120 G JEMNÉHO CUKRU MUSCOVADO
150 G MLETÝCH VLAŠKÝCH OŘECHŮ
350 G MÁSLA
2 ŽLOUTKY
1 LŽIČKA SKOŘICE
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
150 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
150 G MÁSLA
150 G JEMNÉHO CUKRU MUSCOVADO
2 LŽÍCE MERUŇKOVÉ MARMELDY
2 LŽÍCE DZAMA VANILLA
Nejprve si namelte vlašské ořechy najemno. Do větší misky nasypte mouku, cukr, skořici a nastrouhané změklé máslo na hrubo. Přisypte namleté ořechy a vypracujte těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte trochu ztuhnout v lednici (1-2 hodiny).
Připravte si formičky na ořechy. Do každé vtlačujte malý kousek těsta a uprostřed vymáčkněte důlek, do kterého se po upečení bude plnit nádivka. Pokud nemáte úplně nové formičky nebo jste svoje staré neumývali jarem, nemusíme je ani vymazávat. Ořechy naplněné ve formičkách pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 8 -10 minut.
Po jejich vytažení z trouby je ještě teplé vyklepávejte lehkým ťuknutím o hranu plechu či misky z formiček. Než vám vychladnou, můžete si připravit náplň. Utřete máslo s cukrem do pěny a přimíchejte ořechy, rum a džem. Krémem slepujte půlky ořechů k sobě. Nechte pár dnů proležet v chladu.