MEDOVÉ PERNÍČKY

Perníčky skoro vždy peču nadvakrát.  Začínám je péct s dostatečným předstihem, jako takový vánoční předvoj, ale většinou mi je rodina sní a ani je nestihnu nazdobit. Nepomáhá, že je peču z většího množství těsta, zmizí stejně. A tak už víceméně počítám s tím, že je budu péci dvakrát a nic si z toho nedělám. Na těchto perníčcích je úžasné, že jsou hned měkké, a tak nevadí, když je upečete i těsně před Vánocemi. Navíc jsou opravdu dobré. Zkoušela jsem spoustu receptů, ale bud‘ byly moc tvrdé nebo mi nechutnaly. Tenhle recept je dle mého nejlepší. Vyzkoušejte a dejte vědět :-).

INGREDIENCE NA TĚSTO:

260 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

800 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ

200 G MÁSLA

4 LŽÍCE TEKUTÉHO MEDU

5 LŽIČEK PRENÍKOVÉHO KOŘENÍ

2 LŽIČKY JEDLÉ SODY

2 LŽÍCE KAKAA

5 VAJEC (JEDNO NA POTŘENÍ)

INGREDIENCE NA ZDOBENÍ:

1 BÍLEK

1 LŽIČKA CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

150 G MOUČKOVÉHO CUKRU

POSTUP:

Utřete ve větší míse cukr s vejci a změklým máslem a přidejte med s kořením. Do jiné nádoby prosejte mouku, zamíchejte do ní sodu a postupně ji přesypávejte do máslové hmoty ve vedlejší míse. 

Vypracujte hladké těsto. Pokud by se vám těsto moc lepilo, přidejte do něj ještě trochu mouky. Těsto přendejte na pomoučněný vál a vyválejte trochu silnější placku. Vykrajujte vaše oblíbené tvary, které vyskládejte  na plech vyložený pečícím papírem.

Perníčky pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatovaIhned po vytažení z trouby je ještě horké potřete rozšlehaným vajíčkem a perníčky se vám budou krásně lesknout. 

Než vám perníčky vychladnou můžete si připravit polevu na zdobení. Prosejte nejprve moučkový cukr a pak ho utřete s bílkem a citrónem. Třete, dokud vám nevznikne hladká bílá poleva bez hrudek, které by vás mohly zlobit při zdobení. Perníčky ozdobte podle vaší fantazie.