Zajímalo by mě, jestli se vůbec najde nějaká domácnost, kde se nepeče linecké. Alespoň v mém okolí nesmí mezi vánočními kousky chybět nikomu. Ani nám. Jen já dávám přednost zdravější variantě lineckého, kde není použit cukr, ale sladěnka a celozrnná mouka. Jedna kamarádka mi nedávno říkala, že celý rok se stravuje, co nejlépe může, a tak na Vánoce peče klasiku s bílým cukrem a bílou moukou. Já nejsem až tak zásadová, že bych o Vánocích nezvládla hřešit, ale postupem času jsem zjistila, že mi daleko více chutná sladké ze špaldové mouky, která má lehce oříškovou chuť a z cukru Muscovado nebo různých druhů sirupů, které dodávají cukroví karamelové tóny. Můžete si i vylepšit marmeládu, kterou linecké slepujete, francouzkým likérem Grand Marnier. Tak pokud máte chuť zkusit linecké letos trochu jinak, vyzkoušějte tento recept.
INGREDIENCE:
300 G ŠPALDOVÉ CELOZRNNÉ HLADKÉ MOUKY
200 G MÁSLA
100 G SLADĚNKY NEBO SIRUPU Z JEČNÉHO SLADU
2 ŽLOUTKY
NASTROUHANÁ KŮRA Z 1 BIO CITRÓNU
400 G HUTNÉ RYBÍZOVÉ MARMELÁDY NA SLEPOVÁNÍ
2-3 LŽÍCE GRAND MARNIER
POSTUP:
Utřete máslo se žloutky, sladěnkou a citrónovou kůrou. Přisypte mouku a prohněťte v celistvé těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne. Předehřejte troubu na 170 °C.
Prochladlé těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném vále vyválejte ve stejnoměrně vysokou placku silný přibližně 4 mm. Vykrajujte své oblíbené tvary a klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte do lehce zlatavé barvy.
Hutnější marmeládu promíchejte tyčovým mixérem s Grand Marnier. Upečené tvary pak promazávejte marmeládou a nechte pár dní proležet, aby cukroví změklo.