VÁNOČNÍ ŠTOLA OLLIES

Vánoční štola by se měla péci s předstihem, protože vyžaduje dvou až třítýdenní rozležení v chladu. Její tvar by sice měl připomínat narozeného Ježíška v zavinovačce, proto vypadá jako nepletená vánočka, ale cukrářka Tereza Gondková z Ollies ji připravuje dle svého ve tvaru malé vánoční hvězdy, kterou stačí nechat odležet jen jeden týden. To se mi libí, jelikož dříve ani vánoce chystat nestačím a tak jsem jen v jejím receptu obměnila pár surovin za trochu zdravější, ale jinak přesně dodržela poměry. A vyšlo to. 

INGREDIENCE:

100 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

2,5 G KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU DO PEČIVA k

20 G MUSCOVADO CUKR JEMNÝ

4 G VANILKOVÉHO CUKRU

0,5 KS VEJCE

60 G MĚKKÉHO TVAROHU

1,25 G SOLI

10 G RUMU DZAMA VANILLA

50 G MÁSLA

30 G ROZINEK

30 G BRUSINEK

25 G PLÁTKŮ MANDLÍ

ŠŤÁVA A KŮRA Z ¼ BIO CITRÓNU

45 G MARCIPÁNU

30 G MÁSLA NA POTŘENÍ

35 G CUKRU MOUČKY NA POSYPÁNÍ

FORMA VE TVARU VÁNOČNÍ HVĚZDY

POSTUP:

Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.

Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte.

Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.

TIP: Pokud však chcete dosáhnout tradičního vyzrálého efektu, doporučujeme tuto malou kynutou štolu zabalit do mikrotenu či alobalu a v chladu nechat odležet jeden týden.