Víte o tom, že lanýže údajně vznikly omylem? Kdysi ve Francii na začátku 20. století učedník jednoho slavného šéfkuchaře popletl smíchání ingrediencí, a aby situaci zachránil, vytvaroval ze vzniklé hmoty kuličky, které následně obalil v kakau. Výtvor byl pojmenován lanýž a jak sami víte, oblibu si získal po celém světe. Lanýže mají tu výhodu, že můžou být jakéhokoliv tvaru o velikosti přibližně většího čokoládového bonbonu. Jsou jednoduché na přípravu, a přitom působí velmi slavnostně. Můžete je ochucovat vašimi oblíbenými destiláty a vylepšovat různými druhy nasekaných oříšků. Prostě si vytvořit svoje osobité lanýže dle vlastní fantazie. Pokud se raději necháváte vést, tak se můžete inspirovat bílými a tmavými lanýži u mě na blogu
INGREDIENCE:
80 G SMETANY KE ŠLEHÁNÍ 40%
110 G MÁSLA
60 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO
200 G KVALITNÍ TMAVÉ ČOKOLÁDY MINIMÁLNĚ 70% OBSAH KAKAA
3 LŽÍCE RUMU DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA
2–3 LŽÍCE KAKAA
30 G NAJEMNO NASEKANÉ PEKANOVÝCH OŘECHŮ (doporučuji použít zkaramelizované viz. výše)
POSTUP:
V kastrůlku pomalu rozehřívejte máslo, smetanu a cukr. Promíchávejte a hlídejte, aby se vše nevařilo a nerozpustilo do úplně řídké konzistence. V momentě, kdy je směs na lehce tekutá, přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí, pak přidejte Diplomático rum a najemno nasekané ořechy. Až vzniklá směs vychladne, nechte ji přikrytou několik hodin tuhnout v lednici. Druhý den z hmoty odkrajujte lžičkou 3-4 cm kousky lanýžů a obalujte je v kakau. Každý hotový lanýž umístěte do papírového košíčku, aby se k sobě nelepily. Lanýže pak umístěte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici.