BÍLÉ LANÝŽE S RUMEM DIPLOMÁTICO, MANDLEMI A KOKOSEM

Tradiční francouzské lanýže mají mnoho variací, ale jejich společným základem je povětšinou čokoláda a smetana a pak jejich vsrtva na povrchu vytvořená jejich obalením v kakau, cukru nebo nasekaných ořeších.  Určitě znáte lanýže z tmavé čokolády, ale vynikající a zajímavé jsou i z čokolády bílé. U bílých lanýžů musíte obzvlášť dbát na výběr kvalitní bílé čokolády, která by měla mít alespoň 40% kakaového másla a také sáhnout po skvěle chutnajícím rumu. Vyzkoušela jsem do lanýžů různé druhy rumů, ale nejrychleji mizely s rumem Diplomático. Do bílých lanýžů používám bílý rum Diplomático Planas, který je velmi jemný a ve svém profilu skrývá tóny kokosu, které ještě podtrhnete, pokud lanýže obalíte v kokosu. Musím přiznat, že lanýžům holdujeme celoročně, ale i přesto si drží sváteční status, takže nesmí chybět ani o Vánocích.

INGREDIENCE:

80 G SMETANY KE ŠLEHÁNÍ (ideálně 40 %)

200 G KVALITNÍ BÍLÉ ČOKOLÁDY (minimální obsah 40 % kakaového másla)

20 G MÁSLA

1 LŽIČKA VANILKY

3 LŽÍCE RUMU DIPLOMÁTICO PLANAS

20 G NAJEMNO NASEKANÝCH MANDLÍ

4 LŽÍCE KOKOSU NA OBALENÍ

POSTUP:

Rozehřejte si smetanu s máslem a přidejte do ní nalámanou bílou čokoládu. Promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přisypte vanilku, Diplomático rum a přimíchejte najemno nasekané mandle. Vychladnutou směs přikryjte fólií a přemístěte na pár hodin do lednice. Ze ztuhlé hmoty pak můžete tvarovat kuličky a nebo je odkrajovat v libovolných tvarech, které obalte v kokosu. Každý hotový lanýž umístěte do papírového košíčku, aby se k sobě nelepily.  Lanýže skladujte v chladu, kde vám vydrží minimálně týden.