Já pevně doufám, že se mezi vámi najde nějaký další nadšenec do pekanových ořechů, abych v tom nebyla sama. Já je přímo zbožňuji, a ne a ne se mi omrzet. Dříve jsem se takto nemohla nabažit vlašských ořechů, ale pak jsem objevila pekany a vlašským jsem zamávala na rozloučenou. I když abych úplně nelhala, jednou za dva měsíce je do pusy dám a o Vánocích zase hrají prim. Máslová, nasládlá chuť a výrazná křupavost pekanů krásně vyniká ve všech možných jídlech, a to nejen sladkých. U mě na blogu najdete pekany v mnoha receptech a jeden z velmi oblíbených je na tyto muffiny.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
100 G JEMNÝCH OVESNÝCH VLOČEK
150 G ŠPALDOVÉ MOUKY POLOHRUBÉ NEBO HLADKÉ (půl na půl celozrnné a bílé)
50 G NASEKANÝCH PEKANOVÝCH OŘECHŮ
1/2 LŽIČKY SODY NA PEČENÍ
100 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)
100 G KEFÍRU NEBO PODMÁSLÍ
250 G BÍLÉHO JOGURTU
200 G MÁSLA
2 VEJCE
ŠPETKA SOLI
INGREDIENCE NA DROBENKU:
50 G CELOZRNNÉ MOUKY HRUBÉ
50 G OVESNÝCH JEMNÝCH VLOČEK
50 G PEKANOVÝCH OŘECHŮ
70 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)
1 LŽIČKA VANILKY
70 G MÁSLA
POSTUP:
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu a vyložte ji papírovými košíčky. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, nasekané pekanové ořechy, kypřící prášek, sodu a sůl. Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem a spolu s kefírem a jogurtem přidejte k suchým ingrediencím. Těsto promíchejte a plňte košíčky přibližně do ¾ jejich objemu.
Drobenku připravíte jednoduše prohnětením všech ingrediencí. Lépe se připravuje ze studeného másla. Hotovou drobenkou posypte všechny jednotlivé muffiny a dejte péct přibližně na 30 minut. Zda jsou hotové můžete vyzkoušet špejlí.