MRKVOVÝ DORT

Pamatuji si období, kdy se ještě spousta lidí podivovala nad tím, že peču dort z mrkve a že je to navíc moc dobré.  Těmto dobám již odzvonilo, ale mrkvový dort na své popularitě neztratil. Vídám ho v kavárnách, na blozích, peče ho řada mých kamarádek a každý má svůj oblíbený recept. Já jsem během těch deseti let, co s ním obšťastňuji rodinu v receptuře vyměnila jen pár ingrediencí za zdravější, ale jinak zůstávám u mé oblíbené verze. Jen objem krému se zvětšuje a zvětšuje. Máme ho totiž rádi pořádně promazaný. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

270 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

250 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)

2 LŽIČKY JEDLÉ SODY

2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU DO PEČIVA

½ LŽIČKY SOLI

2 LŽIČKY SKOŘICE

½ LŽIČKY VANILKY

4 VEJCE

270 ML SLUNEČNICOVÉHO OLEJE (nebo olivového)

1 LŽÍCE ANGOSTURA ORANGE BITTERS (nemusí být, ale dort krásně odlehčí)

7 VĚTŠÍCH MRKVÍ

150 G NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

INGREDIENCE NA KRÉM:

500 G MASCARPONE

400 G LUČINY NEBO JINÉHO MĚKKÉHO PŘIRODNÍHO SÝRU

70 G MOUČKOVÉHO CUKRU 

3 LŽIČKY STÉVIOVÉHO CUKRU (nebo dalších 70 g moučkového cukru)

ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRÓNU

HRST NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH A PEKANOVÝCH OŘECHŮ NA OZDOBENÍ

POSTUP:

Troubu předehřejte na 175 °C. V misce metlou vyšlehejte vejce a cukr. Přidejte mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, vanilku a vše prošlehejte. Poté přilijte olej a znovu promíchejte. Na závěr vmíchejte nasekané ořechy a nahrubo nastrouhanou mrkev. 

Těsto přelijte do větší dortové formy a nechte péct přibližně jednu hodinu. Zda je dort hotov, můžete zkontrolovat zapíchnutím špejle do těsta. Pokud špejle vyjde čistá, dort je upečen. Po vychladnutí vyndejte dort z formy a podélně ho překrojte na dvě půlky nebo tři třetiny. Je to na vás, jak hodně krémový dort máte rádi. 

Mascarpone, lučinu, cukr a citrónovou šťávou vymíchejte do hladké konzistence. Promažte nakrájené části, přiklopte je nazpět a pomažte ještě celý povrch dortu včetně boků. Boční strany dortu po celém obvodu ozdobte nasekanými ořechy. Dort pak dozdobte dle své fantazie. Nejlepší je přes noc uleželý.