Pamatuji si období, kdy se ještě spousta lidí podivovala nad tím, že peču dort z mrkve a že je to navíc moc dobré. Těmto dobám již odzvonilo, ale mrkvový dort na své popularitě neztratil. Vídám ho v kavárnách, na blozích, peče ho řada mých kamarádek a každý má svůj oblíbený recept. Já jsem během těch deseti let, co s ním obšťastňuji rodinu v receptuře vyměnila jen pár ingrediencí za zdravější, ale jinak zůstávám u mé oblíbené verze. Jen objem krému se zvětšuje a zvětšuje. Máme ho totiž rádi pořádně promazaný.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
270 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
250 G KOKOSOVÉHO CUKRU (nebo třtinového)
2 LŽIČKY JEDLÉ SODY
2 LŽIČKY KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU DO PEČIVA
½ LŽIČKY SOLI
2 LŽIČKY SKOŘICE
½ LŽIČKY VANILKY
4 VEJCE
270 ML SLUNEČNICOVÉHO OLEJE (nebo olivového)
1 LŽÍCE ANGOSTURA ORANGE BITTERS (nemusí být, ale dort krásně odlehčí)
7 VĚTŠÍCH MRKVÍ
150 G NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
INGREDIENCE NA KRÉM:
500 G MASCARPONE
400 G LUČINY NEBO JINÉHO MĚKKÉHO PŘIRODNÍHO SÝRU
70 G MOUČKOVÉHO CUKRU
3 LŽIČKY STÉVIOVÉHO CUKRU (nebo dalších 70 g moučkového cukru)
ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRÓNU
HRST NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH A PEKANOVÝCH OŘECHŮ NA OZDOBENÍ
POSTUP:
Troubu předehřejte na 175 °C. V misce metlou vyšlehejte vejce a cukr. Přidejte mouku, kypřící prášek, sodu, skořici, vanilku a vše prošlehejte. Poté přilijte olej a znovu promíchejte. Na závěr vmíchejte nasekané ořechy a nahrubo nastrouhanou mrkev.
Těsto přelijte do větší dortové formy a nechte péct přibližně jednu hodinu. Zda je dort hotov, můžete zkontrolovat zapíchnutím špejle do těsta. Pokud špejle vyjde čistá, dort je upečen. Po vychladnutí vyndejte dort z formy a podélně ho překrojte na dvě půlky nebo tři třetiny. Je to na vás, jak hodně krémový dort máte rádi.
Mascarpone, lučinu, cukr a citrónovou šťávou vymíchejte do hladké konzistence. Promažte nakrájené části, přiklopte je nazpět a pomažte ještě celý povrch dortu včetně boků. Boční strany dortu po celém obvodu ozdobte nasekanými ořechy. Dort pak dozdobte dle své fantazie. Nejlepší je přes noc uleželý.