ŠPALDOVÉ KYNUTÉ LÍVANCE S OVOCNOU OMÁČKOU

Když se řeknou lívance, jsem hned zpátky u babičky v kuchyni. Moje máma byla spíše palačinková, takže lívance byly sváteční babiččinou záležitostí. Babička je většinou dělávala o víkendu, a tak jsem to od ní i převzala. Možná si řeknete, vždyť‘ to je jasné, protože jejich příprava zabere mraky času, ale není tomu tak. Těsto na lívance kyne jenom půl hodiny, takže většinou to praktikuji tak, že jdu hned po probuzení ještě v županu zadělat těsto a pak se motáme s dětmi v koupelně a řešíme co na sebe. Když pak rodina dorazí do kuchyně je těsto tak akorát připravené k smažení. A samotné smažení jde velmi rychle. Na pánev se vejdou čtyři kousky najednou, takže i netrpělivé děti to kratičké čekání zvládnou. Možná i proto, že mají obrovskou radost, že budou lívance. Přeci jenom jsou sváteční záležitostí a já jim ten status úmyslně dále udržuji. 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

700 ML PLNOTUČNÉHO MLÉKA

400 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

2 VEJCE

20 G DROŽDÍ

4 LŽÍCE TŘTINOVÉHO CUKRU

ŠPETKA SOLI

1 LŽIČKA KOKOSOVÉHO OLEJE NA SMAŽENÍ

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

1 HRNÍČEK ČERSTVÝCH NEBO MRAŽENÝCH MALIN

1 HRNÍČEK ČERSTVÝCH NEBO MRAŽENÝCH JAHOD

1 HRNÍČEK ČERSTVÝCH NEBO MRAŽENÝCH BORŮVEK

5 LŽIC VODY

5 LŽIC JAVOROVÉHO SIRUPU

4 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER (nebo více či méně dle vašich chuťových preferencí)

ŠPETKA VANILKY

2 LŽIČKY KUZU

INGREDIENCE NA OZDOBENÍ:

JOGURT NEBO ZAKYSANÁ SMETANA

PÁR LŽIC OVOCE

PŘÍPADNĚ MÍSTO OMÁČKY POVIDLA, DŽEM, SKOŘICOVÝ CUKR

POSTUP TĚSTO:

Nejprve si připravte kvásek. Rozdrolte si droždí do misky, přidejte lžíci cukru a trohu vlažného mléka (nesmí být moc horké ani studené, jinak by kvasnice nepracovaly). To že je kvásek už hotový poznáte podle bublin, které se začnou tvořit na hladině mléka. Trvá to přibližně 10 minut. 

K vzešlému kvásku přidejte ideálně prosátou mouku, ale když ji neprosejete, tak se nic nestane Ja zbývající cukr. Do mléka, které jste nepožili na kvásek, rozšlehejte vejce, přidejte špetku soli a přilijte do mísy ke kvásku a mouce. Těsto promíchejte a nechte na teplém místě pod utěrkou kynout.  Již za půl hodiny se vám množství zdvojnásobí a je připraveno na smažení. 

Rozpalte pánev nebo lívanečník pokud ho máte a zlehka jej potřete tukem. Naběračkou nalévejte vykynuté těsto do tvaru menších koleček na pánev a pečte po obou stranách dozlatova. Ochutit můžete dle své fantazie. Skvělá je ovocná omáčka, ale samozřejmě pokud není čas na její výrobu, můžete si dát lívance jen se skořicovým cukrem a javorovým sirupem nebo zakysanou smetanou a povidly.

POSTUP OVOCNÁ OMÁČKA:

Ovoce dejte do kastrůlku, přidejte vodu, javorový sirup, vanilku a chvíli povařte. Nadrcené kuzu na prášek rozmíchejte v troše vody, přilijte k ovoci, a ještě chvíli povařte, dokud nezačne omáčka houstnout.

Ke konci vaření, můžete část omáčky oddělit pro děti a do druhé části přidejte likér Grand Marnier. Pokud by vás v omáčce rozčilovala semínka z ovoce, tak omáčku ještě přeceďte.

Omáčku můžete použít nejen na lívance a palačinky, ale i na různé dezerty.