RAW LIMETKOVO-AVOKÁDOVÝ DORT

Určitě jsem již zmiňovala, že avokádo se u nás těší velké oblibě. Nejíme ho jen na slano v různých salátech či guacamole, ale zahrnuji ho i do sladkých raw receptů. Popravdě, do nedávna jsem znala jen sladkou verzi s avokádem v kombinaci s banánem, datlemi a kakaem, ale teď jsem vyzkoušela další recept na sladko, a to limetkový dort z kuchařky Delicouslly with Ella. Dlouho jsem kolem tohoto receptu nedůvěřivě chodila a popravdě se mi do něj moc nechtělo. Riskovat tolik avokád v poněkud zvláštní kombinaci ingrediencí mi nepřipadalo moc ekonomické. Nakonec, když se blížila návštěva mých kamarádek, jsem risk podstoupila. Nejen že vím, že jedí rády zdravě a objevují nové věci, stejně tak jako já, ale šlo i o co nejrychlejší spotřebování dortu. Přeci jenom oloupanému avokádu nesvědčí být dlouho na vzduchu, a to ani když je zakápnuté limetou. Limetkový dort nás všechny nadchnul sojí svěžestí, lehkostí a moc chutný. Dokonce si můžete připravit i variantu bez cukru. Javorový sirup, který je v originální receptuře jsem nahradila práškem ze stévie, která se do dortu krásně hodila. Já však miluji chuť‘ javorového sirupu, takže i když to nebylo potřeba, jen pro ovonění jsem si tam pár lžic sirupu přidala.

INGREDIENCE:

2 HRNKY MANDLÍ

30 VYPECKOVANÝCH DATLÍ MEDJOOL

2 LŽÍCE KOKOSOVÉHO OLEJE

5 ZRALÝCH AVOKÁD

ŠŤÁVA ZE 3 LIMETEK

2 LŽIČKY STÉVIOVÉHO PRÁŠKU

4 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU (můžete vynechat, pokud chcete úplně bez cukru)

4 LŽÍCE TUHÉ VRSTVY KOKOSOVÉHO MLÉKA

POSTUP:

Nejprve si připravte základ, na který se pak bude vrstvit krém. Rozemelte mandle na malé kousíčky (ale ne úplně na mouku). Přidejte datle a kokosový olej a rozmixujte společně s mandlemi, dokud se mandle nerozmělní a nevytvoří se lepkavá, hutná směs. Základ upěchujte pomocí stěrky v dortové formě o rozměru 20-25 cm. Základ by měl být 2-3 cm tlustý. 

Pro přípravu krému musíte nejprve vydlabat dužinu avokád a odstranit pecku. Dejte pozor, aby dužina byla jasně zelená, protože hnědé skvrny by vám pokazily vzhled i chuť‘ dortu. Dužinu avokád vložte do kuchyňského robotu a s limetkovou šťávou, stévií, javorovým sirupem a kokosovým mlékem umixujte dohladka. 

Nalijte krém na základ a dejte asi na hodinu a půl zatuhnout do mrazáku. Dort by však neměl zmrznout, jen ztuhnout. 

Ozdobit ho můžete dle své fantazie. Já jej posypala zrníčky granátového jablka, která skvěla doplňovala krémovou, lehce kyselou chuť dortu.