POHANKOVO – ŠPALDOVÉ PALAČINKY

Všechny děti, které já znám, milují palačinky. Milovala jsem je jako dítě i já. Dožadovali jsme se jich se sestrou snad každý večer a měly jsme obrovskou radost, když se maminka uvolila je udělat. Ted‘ zase dělám s palačinkami radost svým dětem a i dětem, které k nám přijdou na návštěvu já. Jen nepokračuji v našem rodinném receptu, ale dělám zdravější verzi ze špaldové a pohankové mouky. Snad to takhle ještě nějakou dobu vydrží, jelikož moje děti již přišly s tím, že babička je má lepší. Budu se je muset od mámy naučit a přimhouřit oči nad klasickou bílou moukou. Já mám ráda palačinky s dušenými hruškami a mákem, děti zase s džemem, řeckým jogurtem nebo javorovým sirupem. Jak je máte rádi vy?

INGREDIENCE:

100 G ŠPALDOVÉ MOUKY BÍLÉ HLÁDKÉ

100 G POHANKOVÉ MOUKY 

600 ML MLÉKA (kravské nebo rostlinné)

4 VEJCE

ŠPETKA SOLI

1 LŽIČKA KOKOSOVÉHO NEBO OLIVOVÉHO OLEJE NA SMAŽENÍ 

ROZPUŠTĚNÉ MÁSLO NA POTŘENÍ PALAČINKY (nemusí být)

POSTUP:

Smíchejte všechny suroviny, tak aby vzniklo hladké těsto. Můžete si pomoci tyčovým mixérem. Palačinky smažte na rozpálené pánvi, na které před tím rozpustíte olej. Pokud máte dobrou pánev, už tuk přidávat nemusíte. Občas směs na palačinky promíchejte, jelikož pohanková mouka má tendenci se usazovat na dně. Při obracení palačinek buďte opatrní, aby se palačinky nepotrhaly. Je potřeba je nechat před obrácením pořádně zatáhnout. Palačinky většinou nechávám děti, ať si upravují po svém. Mě chutnají složené do trojhranů a pokapané máslem, děti si je zase spíše klasicky zamotávají.

DUŠENÉ HRUŠKY

INGREDIENCE:

4 HRUŠKY

1 LŽÍCE MÁSLA

1 LŽÍCE SKOŘICE (můžete ubrat, pokud nejste blázni do skořice jako já)

POSTUP:

Hrušky zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Dejte do rendlíku společně s máslem a skořicí a na mírně rozpálené plotně poduste do změknutí. Doba změknutí se může velmi lišit dle zralosti a měkkosti hrušek. Hrušky bývají tak sladké, že není potřeba přidávat žádný cukr.

Dušené hrušky rozprostřete na palačinku, posypte lehce mletým mákem a přehněte dvakrát na půl. Pokapejte máslem a přidejte k palačince lžíci řeckého jogurtu.