U nás doma nesmí skončit višňová sezóna bez toho, aniž bych svého milého nepotěšila višňovým závinem. Četla jsem, že višňový závin pochází z Maďarska, a tak nevím, jestli ho můj přítel tak zbožňuje, protože mu v žilách koluje částečně i maďarská krev anebo jestli je to jen díky dokonalé sladko kyselé kombinaci v křupavém těstě. Přiznám se, že listové těsto mám hrozně moc ráda a je to jediné těsto, které si kupuji a velkoryse mu promíjím obsah bílé mouky. Na jeho domácí výrobu si však netroufám, jelikož překládání těsta po určitých časových intervalech mě odrazuje a zdá se mi to až moc komplikované. Pokud jste ho někdo doma zkusili a zjistili, že to není tak hrozné, což bych potřebovala slyšet, tak dejte prosím vědět. Třeba se do jeho výroby jednou vyburcuji.
INGREDIENCE:
800 G VIŠNÍ
1 BALENÍ LISTOVÉHO TĚSTA
100 G TŘTINOVÉHO CUKRU (nebo půl na půl třtinový a březový cukr)
150 G STROUHANKY (ideálně domácí, je o poznání lepší)
60 G NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
50 G MÁSLA
1-2 LŽÍCE LIKÉRU GRAND MARNIER (nemusí být, ale je to s tím skvělé)
2 LŽŘÍCE BŘEZOVÉHO CUKRU NA POSYPÁNÍ (v hmoždíři utlučeného na cukr moučku)
POSTUP:
Třešně zbavte stopek a pečlivě opláchněte a vypeckujte. Troubu si předehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte strouhanku. Pánev sundejte z plotny a ke strouhance přidejte višně, nasekané ořechy, třtinový cukr a zakápněte likérem Grand Marnier. Vše důkladně promíchejte.
Vyválejtelistové těsto a doprostřed po celé délce navrstvěte připravenou směs. Volné boční strany těsta zaviňte a konce zahněťte do sebe. Závin přendejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při teplotě 180 °C dozlatova (přibližně 25 minut). O vychladnutí můžete dochutit moučkovým březovým cukrem.