BJÖRK LIQUEUR

Björk Liqueur je likér z Islandu, pravlasti břízy. Nic nepřipomíná Islanďanům domov tak, jako bříza (björk).

Jakob Bjarnason ze společnosti Foss, je expertem na břízy. Žil 27 let v Dánsku, kde pracoval v mlékárenském průmyslu byl v roce 2009 osloven dvěma pány s ambicí dodat chuť břízy islandské nápojové kultuře. Těmi pány byli kuchař Gunnar Karl Gíslason a someliér Ólafur Örn Ólafsson, kteří experimentovali s březovým likérem a šnapsem v restauraci Dill v Reykjavíku.* V roce 2010 společně založili destilerii Foss a o rok později v září roku 2011 byly likéry Björk (bříza) a šnaps Birkir (také bříza) uvedeny do prodeje. 

*Restaurace Dill se nachází v budově Nordic House, navržené finským architektem Alvarem Aaltem, žijícím v letech 1898 až 1976. Tato restaurace je jednou z nejrenomovanějších  na Islandu a je zároveň hybnou silou v hnutí New Nordic Cuisine. Gunnar Karl Gíslason získal mimo jiných také ocenění pro restauraci Dill i za jeho knihu North: The New Nordic Cuisine of Iceland“

Na Islandu jsou tři destilerie, Reykjavík, Eimverk a Foss, ale žádná nevyrábí stoprocentně islandský produkt. Všechno se sem musí dovážet a tak ani Brennivín, nejstarší islandský destilát vlastně není čistě islandským. Aquavit dováží z Dánska, 96% etanol a kmínovou příchuť zase z Německa, a tak pouze voda, obal a práce pochází z Islandu. Destilerie Foss zatím dováží pšeničný líh z Francie, ale Jakob se s tímto faktem nehodlá spokojit a tak přišel s nápadem destilovat ze syrovátky. Mléka je na Islandu dostatek a tak již příští rok v září rozjede výrobu. Navíc říká, že nic Islanďanům nepřipomíná domov tak, jako bříza. Její dřevnaté až skoro mátové aroma je něco, co zná každý Islanďan z kempování, nebo pěší turistiky po zdejších horách a jezerech s rodinou a přáteli. Na začátku 9. století, než Norové osídlil Island, bylo 25 – 40% ostrova pokryto březovými lesy. Ty byly v průběhu staletí decimovány, až zůstalo zalesněno méně než jedno procento povrchu Islandu. Tato situace se v posledních několika dekádách trochu zlepšuje díky vládě a IFS, což je Islandský Lesní Servis. 

Destilerie Foss hledá nové, inovativní cesty jak pracovat s Islandskou břízou, vytvořením udržitelného, eko-friendly hospodaření a výrobou chutných destilátů. Nutno říci, že se jim to daří skvěle, protože jejich likér Björk (nemá se známou islandskou zpěvačkou kromě jména nic společného), šnaps Birkir, bitter Börkur i vodka Bjarki mají výjimečně dobrou chuť.  

Björk je jedinečný, řemeslně vyráběný likér z obilného destilátu, infuzovaného Islandskými na jaře ručně sbíranými březovými větvičkami. Před lahvováním je doslazen březovým sirupem.

Birkir Snaps je vyráběn podobným způsobem jako Björk likér, je pouze velmi jemně oslazen březovým sirupem. Slovem Birkir stejně jako Björk se v různých islandských nářečích označuje bříza. 

Chtěl jsem zachytit vjem jasné islandské letní noci v momentě kdy se vyjasní po přeháňce a ranní rosa se usadí na břízami porostlém vršku. Myslím, že jsem se tomu docela přiblížil.“ Ólafur Örn Ólaffson – mistr palírník