ŠŤÁVA S ŘAPÍKATÝM CELEREM

Asi všichni víte, že je daleko zdravější pít čerstvě odšťavněné šťávy než džusy. Džusy jsou totiž pasterizované a vitamíny jsou do nich přidávány průmyslově, navíc mohou obsahovat cukry, konzervanty, dochucovadla, minimum enzymů a bývají méně či více naředěné. Ale věděli jste, že vstřebatelnost čerstvé šťávy je 4 větší, než když sníte ovoce a zeleninu jako celý kus? Pokud totiž odstraníte vlákninu, která zpomaluje vstřebávání některých živin, dostanete velmi rychle pořádnou dávku energie bez zatížení trávicího systému. Tělo je pak okamžitě schopno využít veškeré prospěšné látky na výživu buněk, posílení imunitního systému a vnitřní očistu. Další výhodou je, že prostřednictvím šťáv je možné do sebe dostat daleko větší množství ovoce a zeleniny, než jsme schopni sníst. A zeleniny a ovoce není nikdy dost, tak zkuste tento jednoduchý tip na šťávu. Je to klasická kombinace jablka a mrkve, ale s přidáním řapíkatého celeru, který do šťávy dodá lehkou kořeněnost. Přidáním citrónu a olovového oleje zajistíte vstřebání vitamínu A a také podpoříte pročištění jater. Tak hurá do toho.

INGREDIENCE:

5 JABLEK

10 MRKVÍ

SVAZEK ŘAPÍKATÉHO CELERU

1 CITRÓN

1 LŽIČKA OLIVOVÉHO OLEJE

POSTUP:

Mrkve očistěte, omytá jablka rozkrájejte na čtvrtky, řapíkatý celer omyjte a zbavte listů, dejte ovoce do odšťavňovače a vylisujte šťávu. Před konzumací nápoje do něj přimíchejte vymačkanou šťávu z citrónu a lžičku olivového oleje, aby se vstřebal v tucích rozpustný vitamín A.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

JABLEČNÁ ŠŤÁVA

Jablečná šťáva příznivě ovlivňuje trávení a účinně detoxikuje organismus. Rovněž prospívá našemu srdci, normalizuje hladinu cholesterolu, podporuje krvetvorbu a vzhledem k vysokému obsahu vitamínů také posiluje imunitu. Jablka obsahují vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálů pak zejména draslík, vápník, hořčík, mangan a jód. Jsou též výborným zdrojem vlákniny, ovocných kyselin a antioxidantů.

MRKVOVÁ ŠŤÁVA

Mrkvová šťáva je bohatý zdroj vitamínu A a mohou ji konzumovat děti již od 6.měsíce.  Pročišťuje játra i kůži, harmonizuje žaludeční šťávy a pomáhá bojovat proti vředům. Zvyšuje odolnost proti infekcím, posiluje nervový systém a příznivě působí na zrak. Kromě vitamínu C a A je bohatá na sodík, draslík, hořčík, vápník, selen, fosfor, křemík. 

ŘAPÍKATÝ CELER

Benefity řapíkatého celeru jsou v obsahu vitamínů A, K, C a B. Je zdrojem betakarotenu, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a nechybějí v něm ani flavonoidy – látky s antioxidační aktivitou, které chrání organismus nejen před stárnutím.Působí proti dně, vysokému tlaku, cukrovce a pomáhá zrychlovat metabolismus.

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Díky vysokému obsahu antioxidantů, kyseliny listové a vitaminu C, jsou citróny velmi prospěšné pro správnou funkci a posílení imunitního systému. Citronová šťáva pomáhá zvýšit příjem draslíku, díky němuž je naše tělo chráněno před zvýšeným krevním tlakem, naopak snižuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění a zvyšuje se hustota kostí. Dále posiluje jaterní enzymy, reguluje hladinu cukrů v krvi a slouží jako základ pro tvorbu nových enzymů. Pravidelné pití vymačkané citronové šťávy účinně pomáhá při pálení žáhy, plynatosti i křečích, dobře pročistí střeva, zbavuje tělo hlenů, zabraňuje zácpám i průjmům.