Smoothie s avokádem

Věřím, že dnes se u nás již nenajde člověk, který by nevěděl, že na zdraví má velký vliv to, co jíme a pijeme. Vždy když natrefím na rozhovor s někým, kdo žije nadprůměrně dlouho, tak se snažím najít nějakou společnou indicii s ostatními dlouhověkými, která by mohla být brána jako univerzální návod, jak se dožít vysokého věku. Samozřejmě je to velmi těžké unifikovat, jelikož ti lidé pocházejí ze všech koutů planety a žijí velmi rozličným způsobem života. Nicméně určité shody v jejich životě jsou, a to především velmi pozitivní způsob přemýšlení a schopnost držet si stres od těla, ale také jsem několikrát zaznamenala, že začleňovali do svého jídelníčku zeleninu a ovoce, i když úplně zdravé stravě neholdovali. Já se snažím především zeleninu přidávat ke všem jídlům v teplé nebo studené formě každý den. Skvělým způsobem, jak jí do sebe dostat ještě víc, jsou šťávy nebo smoothie, které jsou bohaté na antioxidanty, enzymy, vitamíny, stopové prvky, vlákninu. To vše tělo potřebuje pro dobrou imunitu. Každý si asi najde sám kombinaci zeleniny a ovoce, která mu nejvíce chutná, ale třeba hledáte inspiraci a rádi se podíváte, jaké varianty připravujeme my doma.

INGREDIENCE:

5 JABLEK

10 MRKVÍ

100 G ŠPENÁTU

1 AVOKÁDO

1 LIMETKA

POSTUP:

Mrkve očistěte, jablka rozkrájejte na čtvrtky a dejte ovoce do odšťavňovače. Špenát přidejte k ovoci, aby se s ním společně odšťavnil. Nedávejte špenát do odšťavňovače samotný, jelikož by vám přilnul na stěnách přístroje a získali byste tak z něj málo šťavy. Stejně problematické je i avokádo, proto ho raději rozmixujte samostatně a vůbec ho do odšťavňovače nedávajte.  Do získané šťávy z jablek, mrkve a špenátu přidejte rozmixované avokádo a přilijte vymačkanou šťávu z limetky. Promíchejte a můžete pít.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

JABLEČNÁ ŠŤÁVA

Jablečná šťáva příznivě ovlivňuje trávení a účinně detoxikuje organismus. Rovněž prospívá našemu srdci, normalizuje hladinu cholesterolu, podporuje krvetvorbu a vzhledem k vysokému obsahu vitamínů také posiluje imunitu. Jablka obsahují vitamín A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálů pak zejména draslík, vápník, hořčík, mangan a jód. Jsou též výborným zdrojem vlákniny, ovocných kyselin a antioxidantů.

MRKVOVÁ ŠŤÁVA

Mrkvová šťáva je bohatý zdroj vitamínu A a mohou ji konzumovat děti již od 6.měsíce.  Pročišťuje játra i kůži, harmonizuje žaludeční šťávy a pomáhá bojovat proti vředům. Zvyšuje odolnost proti infekcím, posiluje nervový systém a příznivě působí na zrak. Kromě vitamínu C a A je bohatá na sodík, draslík, hořčík, vápník, selen, fosfor, křemík. 

AVOKÁDO

Avokádo je ovoce, které je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami, díky čemuž se řadí mezi superpotraviny. Je velice bohaté na draslík, zinek, měď, fosfor, mangan a magnezium a zdrojem vitaminů C, E, K, H, B3 a B5. Obsahuje antioxidanty a je významným zdrojem vlákniny.Má velmi nízký podíl vody a vysoký obsah zdravých tuků, které pomáhají snižovat cholesterol. Nenasycené mastné tuky obsažené v avokádu se neukládají do tělesných tuků, ale naopak pomáhají při spalování. 

ŠPENÁT

Špenát obsahuje hodně draslíku, vitamínu E a C.  Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, zlepšovat anémii a zácpu, dále se podílí na ochraně před karcinogenními chorobami, kornatěním cév a před volnými radikály. Obsažený vitamín C zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí, chrání buňky v těle a má nezanedbatelnou funkci při stavbě kostí a svalové hmoty. Špenát také pozitivně ovlivňuje snižování cholesterolu a potlačuje únavu. Kromě zmíněných vitamínů obsahuje vitaminy A, K a B, které jsou pro lidské tělo též mimořádně důležité. 

LIMETKOVÁ ŠŤÁVA

Limetka se vzhledově i chuťově podobá citronu, je však o něco méně kyselá a má o něco méně vitamínu C. Mimo jiné obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápník, fosfor a také pektin. Limetková šťáva zvyšuje zásaditost organismu a zlepšuje imunitu. Pomáhá léčit diabetes, nejrůznější záněty v těle, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.