ŠPALDOVÝ Linecký koláč

Skvělé těsto jako linecké je škoda si nechávat jen na Vánoce. Alespoň u nás se peče celoročně, jen s lehkou obměnou v receptuře a také v jeho tvarování. O Vánocích z něj vytváříme typické malé cukroví, ale po zbytek roku je těstem koláčovým. Linecké těsto je možné velmi chutně připravit bez cukru, který nahradíte ječným sladem. Dokonce bych řekla, že tu klasickou verzi s cukrem trumfne na plné čáře. Pokud ječný sirup doplníte špaldovou moukou a mandlovou moukou, dochutíte citrónovou kůrou a skořicí, dostanete těsto se svěží oříškovo-karamelovou chutí. Nicméně jednu velkou nevýhodu tento koláč má. Zatím u nás nikdy nevydržel do druhého dne.

INGREDIENCE:

190 G STUDENÉHO MÁSLA 

120 G MANDLOVÉ MOUKY                                                                                                      

190 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

200 G SLADĚNKY NEBO SIRUPU Z JEČNÉHO SLADU                                                               

4 ŽLOUTKY

1 LŽIČKA SKOŘICE

ŠPETKA SOLI

NASTROUHANÁ KŮRA Z BIO CITRÓNU

400 G ZAVAŘENINY (DALFOUR BEZ CUKRU)

1 ŽLOUTEK NA POTŘENÍ TĚSTA

POSTUP:

Smíchejte špaldovou a mandlovou mouku, citronovou kůru, skořici a špetku soli. Pak přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Naposledy přidejte vychlazené máslo. Já ho strouhám na hrubém struhadle, aby se lépe a rychleji zapracovalo do ostatních přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se nespařilo. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte ji nejméně půl hodiny odpočívat.

Předehřejte troubu na 180 °C. Prochladlé těsto vyndejte z lednice a dejte stranou přibližně jeho třetinu. Zbytek vyválejte na tloušťku 5–7 mm a pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy, tak aby nikde nebylo potrhané a vytvarujte jeho okraje.

Přečnívající okraje odřízněte a přidejte k odložené třetině. Pokud vám těsto příliš změkne, dejte formu s těstem ještě na chvíli do chladu. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, aby se při pečení nezvlnilo. Potřete ho vaší oblíbenou marmeládou a uhlaďte. Na povrch marmelády můžete bud‘ položit mřížku nebo vykrájet tvořítkem rozličné tvary a jimi je ozdobit. Pokud se rozhodnete pro mřížku, tak ze zbylého těsta vyválejte placku, kterou rozkrájejte na proužky a klaďte je přes náplň šikmo přes sebe. Potřete žloutkem a vložte koláč do předehřáté trouby, kde ho pečte 35–40 minut. Před krájením nechte koláč zcela vychladnout.