Vinařství Château de Roquefort

Francouzské rodinné vinařství Château de Roquefort se nachází ve Francii, v Provensálsku, v místě zvaném Roquefort la Bedoule. Krajina se skládá z kopců a plošin, které tvoří masív Sainte Baume, který se zvedá na 1042 metrů několik kilometrů od Aubagne a Gèmenos. V řecko-keltských dobách byl Roquefort zadržovacím opevněním přístavních měst Marseille a Cassisu, než ho Římané převzali a dali mu jméno “Rocca fortis”. Historie hradu tedy sahá až do románské epochy a po staletí zaznamenala mnoho vlastníků. Současní majitelé, rodina Villeneuve, získali tuto nemovitost a půdu už v roce 1882 od svého předka, vojenského generála a vévody z Gardanne, jenž ji vlastnil od roku 1812. Hlavní činností Château de Roquefort do dnešní doby zůstává vinařství a výroba vína, zatímco v minulosti to bylo i lesnictví, výroba bource morušového a zemědělství. Historický sklep pochází z roku 1734, ale v roce 1995 byl modernizován a dnes se může pochlubit nejnovějšími vinařskými systémy, včetně nádrží na třech úrovních. Vinařství pěstuje typické odrůdy Provensálska (Grenache noir, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Carignan, Clairette, Rolle neboli Vermentino a Ugni blanc) kombinujíc nejmodernější techniky s tradicí. Jedna třetina vysázených vinic je stará více než 40 let, druhá třetina je mezi 15 a 40 lety a zbytek je vysazen za posledních 15 let. 25 hektarů vinic je chráněno skalami a nachází se na příkrém svahu v nadmořské výšce 350-400 metrů, takže každá zemědělská práce musí být provedena ručně s velkou dovedností. Vysoká poloha také umožňuje pozdější sklizeň, jež vede k větší čerstvosti a vyšší fenolové zralosti, a proto jsou jejich vína komplexnější, než je obvyklé u provensálských vín. Půda je směsí kamenité hlíny a křídy. Blízkost moře a proudění vzduchu zde zmírňuje mikroklima a ovlivňuje vinnou révu i chuť samotného vína. Najdete zde také velkou vegetační rozmanitost a volně žijící živočichy. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína přináší zdravé produkty vysoké kvality odrážející svůj původ a obsahující energii a vášeň svého výrobce Raimonda de Villeneuve Flayosc, vnímavého vinaře a degustátora, jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze. Impozantně krásné vinice, tradiční půdní kultura a metody výroby vytvářejí jemná, často vzácná vína s označením Côtes de Provence.

Corail je doménou rosé a má tradiční provensálský charakter, obsahující všechny původní odrůdy Provensálska. Je to svěží, okouzlující, vysoce kvalitní a vzácně dobré růžové víno, které se díky své všestrannosti hodí pro každý stůl a příležitost. Nejdříve se Grenache a Cinsault macerují při velmi nízké teplotě 6°C. Potom probíhá spontánní fermentace a částečná maloaktická fermentace v ocelových tancích, kde také víno zraje a zdokonaluje se na ušlechtilých kalech po dobu šesti měsíců

Petit Salé (trochu slané) je místní název hroznů odrůdy Clairette. Mají totiž malé bílé tečky a mírně slanou chuť.Toto bílé víno pochází z francouzského rodinného vinařství v Provance, jehož biodynamická metoda pěstování a výroby vína přináší zdravé produkty vysoké kvality odrážející svůj původ a obsahující energii a vášeň svého výrobce, Raimonda de Villeneuve Flayosc, vnímavého vinaře a degustátora, jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze.