Polévka z pečených rajčat

Předpokládám, že rajčatovou polévku všichni znáte a že ji vaříte buď z čerstvých oloupaných rajčat anebo z rajčat v plechovce. To já samozřejmě dělám také. Obzvlášť, když mám uspěchaný den a třeba ani nezvládnu udělat nákup na večeři. Sekaná rajčata v plechovce totiž vždycky doma mám, a tak je rajčatová polévka naše záchranářka, když doma nic jiného pořádného není. Občas ale této nenáročné polévce dopřeji lepší status a rajčata do ní upeču. Je to sice o trochu náročnější příprava, ale výsledek stojí za to.

INGREDIENCE:

1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE

2 STROUŽKY ČESNEKIU

1,5 KG VYZRÁLÝCH RAJČAT

OLIVOVÝ OLEJ S ROZMARÝNEM 

0,5 L ZELENINOVÉHO VÝVARU

1 LŽÍCE RAJČATOVÉHO PROTLAKU

1-2 LŽÍCE TŘTINOVÉHO CUKRU (NEMUSÍ BÝT)

1 LŽÍCE RAJČATOVÉHO OCTU GÖLLES

OREGÁNO NEBO TYMIÁN

4 SNÍTKY BAZALKY

ČERNÁ RÝŽE (NEBO QUIONA)

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 200°C. Rajčata rozkrájejte na plátky a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Rajčata posolte, pokapejte rozmarýnovým nebo normálním olivovým olejem a poklaďte snítky bylinek. 

Pečte 20-25 minut. Mezitím si dle návodu dejte vařit černou rýži nebo quionu. Mám vyzkoušeno s oběma variantami a fungují s chutí rajčat obě perfektně. 

Rozpalte plotnu s hrncem na polévku a osmažte v něm červenou cibuli. Když už je cibule téměř dozlatova přidejte na poslední minutu nakrájený česnek. Přidejte pečená rajčata (bez bylinek, které se s nimi pekly, protože by mohly způsobit hořkost). Přilejte vývar a přiveďte k varu. Můžete ještě přidat protlak, ocet na dotažení chutí a pokud máte raději sladší rajčatovou polévku, tak i cukr. Dosolte, dopepřete dle svých preferencí. Maximálně po 10 minutách sundejte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte s bazalkou a černou rýží nebo quionou.