Kuzu

Kuzu je škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene a originálně pochází z japonských hor, ale dnes se vyskytuje také na severoamerickém kontinentu. Uvádí se, že tento kořen je nositelem energie, je velmi tvrdý a může prorazit i skalnatou půdou a dosahovat váhy až devadesáti kilogramů, proto se mu také říký orientální obr. 

V Japonsku a Číně je kuzu používán v tradiční medicíně více než tisíc let. Miska kaše nebo pudinku z kuzu pomáhala ulevit s žaludečními problémy. Později vědci zjistili, že kuzu má vysoký obsah flavonoidů, které působí léčivě na oběhový systém a bioflavonoidy, které pomáhají regulovat metabolismus. Také mají příznivý vliv na uvolňování cév stažených vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt flavonoidů byl znám již v tradiční čínské medicíně, kdy byl používán u vysokého krevního tlaku, migrény či bolestech krku.