VIŠŇOVÁ ZAVAŘENINA

Když jsem byla malá, tak mi višně vůbec nechutnaly. Dávala jsem přednost třešním, které jsou daleko sladší. Ted‘ když jsem starší, tak natrpklá, kyselá chuť višní mi vyhovuje daleko více a třešně mě už tak nezajímají. Nejvíce mi chutnají višně po tepelné úpravě, když je trochu dosladím medem nebo třtinovým cukrem a jejich kyselá chuť se vyváží sladkými tóny. Když vyrábím džem z višní, musím se hodně ovládat, aby vůbec něco zbylo k naplnění do skleniček. Možná vás překvapí, že višně neobsahují příliš vitamínů, ale jsou spíše zdrojem minerálních a stopových látek, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Pomáhají však čistit krev, játra a ledviny. Nejnovější studie naznačují, že jejich konzumace má blahodárný vliv na léčení cukrovky. Přírodní léčitelství využívá nejen plodů višně, ale také jejich stopky. Ty obsahují třísloviny a další látky, které mají ozdravné účinky na lidský organismus. Používají se zejména jaké účinný přírodní prostředek proti kašli a přidávají se do produktů pro podporu redukce hmotnosti, protože dokážou neutralizovat tuky. Tak to máme hned několik důvodů, proč višně neopomíjet. Zkuste si třeba podle mého receptu připravit višňovou zavařeninu. Pokud chcete zavařeninu posunout na na nevšední zážitek, můžete do ní přidat trochu rumu. Dle mého názoru se s višněmi skvěle doplňuje i vanilka, proto do zavařeniny přidávám rum Dzama Vanilla. 

INGREDIENCE:

1,6 KG VIŠNÍ

200 G TMAVÉHO CUKRU MUSCOVADO

100 G BŘEZOVÉHO CUKRU

20 G PŘÍRODNÍHO PEKTINU WOLFBERRY (nebo množství dle návodu na obalu vámi zakoupeného pektinu)

VĚTŠÍ ŠPETKA SOLI

6 LŽIC RUMU DZAMA VANILLA

POSTUP:

Višně omyjte, nechte okapat v cedníku, a pak je vypeckujte. Poté 1kg rozmixujte tyčovým mixérem a zbytek višní přidejte vcelku, přendejte do širšího hrnce, zasypte cukrem, který předem smícháte s přírodním pektinem. Opravdu je důležité, cukr a pektin společně smíchat, než jej přidáte do ovoce, které chcete zavařovat. Pokud byste pektin dodávali do ovoce samostatně, mohl by vám vytvořit v zavařenině nepříjemné hrudky.

Skleničky, do kterých plánujete dát zavařeninu, dejte do trouby rozehřáté na 200°C. Než se vám zavařenina uvaří, tak se skleničky v troubě vysterilizují. Víčka otřu vatovým tampónkem namočeným v rumu, který přidávám i do zavařeniny. 

Přiveďte ovoce k varu a vařte asi 8 minut. Ke konci vaření do zavařeniny vmíchejte rum, sundejte hrnec z plotny a naplňte zavařeninu do sklenic. 

Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát.