TÁČ PRABABIČKY HÁJKOVÉ

Možná, stejně jako já jsem donedávna netušila, nevíte stejně i vy, co je to táč. Táč je v podstatě koláč z kynutého těsta, natažený na celý plech, plný ovoce a hojně posypaný drobenkou. Alespoň takto mi to vysvětlila babička tatínka mých dětí, která mi tento recept předala. Musím přiznat, že do té doby jsem z kynutých těst měla obavy a všem receptům, kde jsem zaznamenala kynutí, jsem se vyhýbala. Měla jsem pocit, že je to moc složité a určitě více kalorické. Když jsem ale ochutnala první táč, nebylo vyhnutí než se jej naučit. Tenounké těsto, spousta ovoce zasypané drobenkou a navíc tvrzení, že je to opravdu jednoduché, mě přesvědčilo. Prababička z tohoto těsta peče všechno možné od plněných šátečků, přes chodské koláče, až po dukátové buchtičky, takže zvládnutím kynutí, se otvírá spousta dalších možností. Prababička mi dala i spoustu cenných rad, kterých se držet, aby těsto správně nakynulo. Jedna z velmi důležitých věcí, je mít čerstvé droždí. Pokud je droždí již nějakou dobu v lednici, působí okorale, tak je opravdu lepší ho vyhodit. Omšelé droždí vám totiž nevytvoří dostatečně funkční kvásek a tím pak přijdou vniveč všechny další ingredience, které ke kvásku přidáte. Některé mouky jsou na kynutí vhodné více než jiné. Já nejraději pracuji s moukou špaldovou, která je z výživového hlediska hodnotnější. Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová trochu tmavší, má oříškovou chuť a samozřejmě je dražší. Lidé špaldu pěstují už tisíce let, ale postupem času ji vytlačila šlechtěná pšenice, která má vyšší výnosy a je ekonomicky zajímavější. Teď se pozapomenutá obilnina vrací zpátky do našich kuchyní, a to je velmi dobře. Do kynutých těst je dle mé zkušenosti nejlepší kombinovat půl na půl mouku celozrnnou a bílou, ideálně hladkou, či polohrubou. Celozrnná mouka obecně hůře kyne, ale zase obsahuje více výživných látek. V této kombinaci si zajistíte dostatečné vykunutí a zároveň upečete nutričně hodnotnější sladkost. Táč můžete vytvořit s rybízem, meruňkami, švestkami a borůvkami. Myslím, že tento recept používala i moje babička Jaroslava, právě v kombinaci s borůvkami, jen mě ho bohužel nestihla naučit péci. To byla krása. Celé dopoledne jsme strávily s babičkou a sestrou v lese na borůvkách, čas ztrácel na své významnosti a plynul si, jak chtěl a pak se linula vůně po celém dvoře a za odpoledne byl koláč pryč. Věřím, že si kynuté těsto také oblíbíte. A pokud byste s ním měli problémy, neváhejte se na mne obrátit.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

22 G DROŽDÍ

4 LŽIČKY CUKRU

100 ML MLÉKA

250 G HLADKÉ MOUKY ŠPALDOVÉ (půl na půl cvelozrnná a hladká, ale může být i jen hladká, případně pšeničná)

100 ML ROZEHŘÁTÉHO MÁSLA

1 VAJÍČKO

ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA DROBENKU:

200 G HRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY CELOZRNNÉ

200 G TŘTINOVÉHO CUKRU

100 G MÁSLA

OVOCE DLE VAŠICH PREFERENCÍ CCA 1KG

POSTUP:

Nejprve rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte lehce ohřátým mlékem. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani moc studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí. Prababička říkala, že mléko má mít teplotu, jako když ho ohřívám pro miminko.

Pak si dejte rozehřát máslo a když je v tekutém stavu, tak ho přelijte do jiné nádobky, aby rychleji chladlo. Jak jste asi již pochopili kvasnice nemají rády příliš horké.

Po 10 minutách se začne tvořit kvásek. Poznáte to podle bublin, které se tvoří na hladině. Správně se má přidat prosátá mouka, ale to já nikdy nedělám a zasypu kvásek moukou rovnou z pytlíku. Následně zaliju vše mlékem s rozkvedlaným vajíčkem se špetkou soli a zchladlým máslem. Vše pořádně promíchám a to postupem, kdy dokola nadzvedávám těsto ode dna nahoru. Těsto totiž potřebuje pořádně provzdušnit, aby kvasnice mohly dobře pracovat.

Po řádném zpracování těsta, posypte jeho povrch moukou, zakryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout. Těsto by v žádném případě nemělo být na průvanu nebo na sluníčku. Já ho vždy dávám na gauč nebo postele do polštářů.

Po hodině těsto vyndejte, roztáhněte na plech vyložený pečícím papírem (plech před tím pomažte tukem, ať’ vám na něj pečící papír dobře drží) a pusťte se do přípravy drobenky. Nelekejte se, že těsto je velmi tenké a bude vám připadat, že vám sotva na plech vystačí. Těsto při přípravě drobenky ještě trochu na plechu dokyne.

Na drobenku si do misky nakrájejte nebo na hrubém struhadle nastrouhejte studené máslo, přisypte cukr a mouku a prsty prohněťte do kompaktní hmoty.

Poklaďte na těsto ovoce a zasypte drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180°. Poté, co drobenka zezlátne můžete koláč z trouby vyndat, což by mělo být po cca po 30 minutách. Nám stěží vydrží koláč do druhého dne, tak doufám, že to tak bude i u vás.